måndag 26 december 2016

Fudgekakrutor med chokladkolakräm


Hoppas att ni har haft en trevlig julafton och juldag. Vi har haft en jättemysig julhelg med god mat och härligt umgänge. Den här oemotståndliga kakan har jag bakat lagom till jul de senaste åren, och det här året var inget undantag. Dessvärre hann jag inte med att lägga ut receptet innan julhelgen så ni får det nu istället. Jag brukar skära den smarriga kakan i ca tre gånger tre centimeter stora rutor och servera dem som julgodis, men det går naturligtvis att skära kakan i större bitar och äta den som en vanlig kladdkaka med en klick grädde eller glass. En passande godbit att servera som dessert eller fikabröd den kommande nyårshelgen.  

Fudgekakrutor med chokladkolakräm
Kakbotten
300 g smör
4 ½ dl strösocker
3 ägg
1 ½ dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
Chokladkolakräm
2 dl grädde
2 msk ljus sirap
2 dl strösocker
75 g smör
100 g hackad choklad (jag tog ljus choklad)

Gör så här:
Värm upp ugnen till 175 C och klä en långpanna eller liknande med bakplåtspapper (min form är ca 30 x 35 centimeter). Smält smöret till kakbotten på svag värme i en gryta. Ta av grytan från värmen. Tillsätt sockret och rör ner äggen. Blanda vetemjölet, kakaon och bakpulvret och rör ner det i grytan. Blanda allt till en slät smet. Häll smeten i långpannan. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Tiden kan variera mellan olika ugnar men kakan är färdiggräddad när den är lite kladdig men absolut inte lös i mitten. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna. 

Blanda alla ingredienser till chokladkolakrämen i en tjockbottnad gryta. Låt blandningen småkoka under omrörning i ca 20 - 25 minuter tills den tjocknat och blivit kolaaktigt. Häll smeten på kakan och jämna till ytan. Låt kakan stå kallt i minst 4 timmar innan den ska serveras (gärna över natten). Det kan vara svårt att skära kakan i snygga rutor, så ett tips är att ställa den i frysen i ungefär 2 timmar innan du skär den i rutor. Förvara kakorna i kylen eller i frysen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.