måndag 19 december 2016

En god och krämig broccoligratäng


Den här underbart goda och krämiga broccoligratängen passar otroligt bra till bönbullarna, bönkorven och rödbetssalladen på julbordet. Gratängen går utmärkt att förbereda och sedan förvara i kylen eller frysen (om du fryser den blir det bäst att vänta med att gratinera den tills den ska serveras). Jag brukar förbereda så mycket av julmaten som bara går så att jag kan ta det lugnt och njuta av julfriden på julaftonen istället för att fara runt som ett skållat troll i köket. Idag ska jag laga vegetarisk Janssons frestelse. Receptet på den får ni imorgon.

Broccoligratäng 
ca 750 g broccolibuketter
vatten och salt till kokning
lite ströbröd till gratinering
matfett till att smörja formen med
Sås: 
7 ½ dl standardmjölk (3 % fet)
5 msk vetemjöl
ca 1 dl mjukost med stark smak eller 2 - 3 dl riven lagrad ost
salt och malen vitpeppar efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Koka broccolibuketterna i lättsaltat vatten. Häll av dem och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Lägg dem i formen. Dela eventuellt broccolibuketterna i mindre bitar. 

Vispa ihop mjölken och vetemjölet till såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen under grytan så att såsen baka småkokar. Låt den puttra i ca 10 minuter eller tills mjölsmaken försvunnit. Rör om i botten då och då för det bränner lätt fast. Ta av grytan från värmen och rör i osten. Låt den smälta. Smaka av såsen med salt och vitpeppar. 

Häll såsen på broccolin i formen. Toppa med lite ströbröd. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i 15 - 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.