torsdag 15 december 2016

Marmorerad saffranskaka


Häromdagen var vi barnvakt en stund åt min ena systerdotters barn. För att de inte skulle ha det allt för tråkigt så bakade vi den här saftiga marmorerade saffranskakan tillsammans. Barnen var verkligen jätteduktiga. De mätte, blandade, vispade och slickade skålar så det stod härliga till 😃. Under tiden som kakan gräddades så tittade vi på lite barnprogram. 

När kakan var klar och det var dags att fika hämtade vi en flaska julmust i matkällaren. Tyvärr gled den ur de små händerna och landade rätt hårt på källargolvet. Flaskan gick inte sönder men innehållet bubblade runt förskräckligt mycket. Vi var beredda på att få en julmustdusch när vi öppnade flaskan, men som tur var pös det bara lite grann och sedan var det lugnt (till vissas besvikelse). 

När barnens föräldrar kom så fikade vi tillsammans. Kakan var supergod och alla inblandade åt med god aptit (jag kan intyga att kakan var ännu godare och saftigare dagen efter 😋). Det är tur för oss att vi får 'låna' lite yngre barn ibland så att vi får en ursäkt att titta på barnprogram och baka godsaker. 

Marmorerad saffranskaka (från boken 'Sju sorters kakor')
125 g smält smör
2 ½ dl gräddfil (fil funkar lika bra)
2 ägg
2 ½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ dl russin
0, 25 g saffran (½ pkt)
1 msk kakao
Matfett och ströbröd till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C. Smöra och bröa en avlång limpform som rymmer 1 ½ liter. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt i en bunke. Rör ner smöret. Blanda vetemjölet, bikarbonaten, bakpulvret och russinen i en skål. Vänd ner detta i smeten omväxlande med filen. Rör slätt

Ta fram ytterligare en bunke och häll hälften av smeten i den. Ha i kakaon i den ena bunken. Blanda väl. Rör ut saffranet i 1 krm vatten. Ha i det i den andra bunken och blanda väl. Varva de båda smeterna i formen. Avsluta med att dra lite försiktigt i smeten men en gaffel så att det bildas ett fint mönster. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Ta ut formen och vänd upp kakan på ett fat. Låt den kallna under formen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.