onsdag 7 december 2016

Jordgubbsmarmelad


I matkällaren har vi fullt med olika sorters sylt, marmelad, gelé, chutney och andra inläggningar, som passar utmärkt att ge bort till nära och kära i form av hemmagjorda ätbara julklappar. För att utöka sortiment ytterligare så kokade jag en sats härligt, somrig jordgubbsmarmelad av jordgubbar som jag hade i frysen. Jag brukar inte göra marmelad på jordgubbar, utan jag brukar oftast göra sylt, men efter att ha smakat på den här varianten så kommer jag säkerligen att göra jordgubbsmarmelad flera gånger i framtiden. 

Jag använder syltsocker för jag tycker det är smidigt att använda det. Syltsocker innehåller pektin och konserveringsmedel vilket gör att marmeladen stelnar bra och att de färdiga burkarna går att förvara länge utan att innehållet möglar. Eftersom marmeladen blir ganska fast i konsistensen så funkar den bra att använda som fyllning i t.ex. kakor, bullar, rulltårta eller andra bakverk. 

Jordgubbsmarmelad
1 kg skivade jordgubbar, färska eller frysta
1 kg syltsocker

Gör så här: 
Lägg jordgubbarna och syltsockret i en gryta (låt gärna frysta jordgubbar tina lite innan du sätter på värmen under grytan). Låt det sakta koka upp på svag värme. Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Låt det småkoka i ca 10 minuter eller tills jordgubbarna blivit mjuka nog att mixa. Mixa blandningen slät (jag använde stavmixer). Öka värmen under grytan och låt det koka kraftigt i ca 5 minuter. Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 min. Skumma ytan = ta försiktigt bort den hinna som bildats på ytan. Häll upp marmeladen på väl rengjorda glasburkar med tillhörande täta lock. Fyll burkarna ända upp till kanten och skruva på locken direkt. Förvara burkarna svalt. Öppnad burk bör förvaras i kylen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.