torsdag 5 oktober 2017

Kryddig rödbetssoppa med chipotle


Årets sista hemodlade rödbetor fick bli huvudingrediens i den här färgstarka, kryddiga soppan. Chipotlen ger soppan en härlig, lite annorlunda smak och lagom mycket hetta. Vi serverade den goda soppan med en klick svalkande crème fraiche samt nybakade baguetter. Det var mycket gott 😋. 

Rödbetssoppa med chipotle
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g morötter
500 g färska rödbetor
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
ca 1 msk chipotlepaste (brukar finnas bland tex-mex produkter i matbutiken)
400 - 500 g passerade tomater
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och grovriv morötterna och rödbetorna. Hetta upp oljan i en stor gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, morötterna och rödbetorna. Låt allt steka i ca 5 minuter. Tillsätt kryddorna och chipotlen och låt det steka i ytterligare någon minut. Häll i tomaterna och vattnet och smula ner buljongtärningarna. Lägg på ett lock och låt soppan koka upp. Sänk värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt soppan puttra på svag värme i ca 40 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av soppan med lite salt, om du tycker att det behövs. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar