tisdag 13 september 2016

Äppelkräm med russin


Äppelkräm med russin är en barndomsklassiker som jag fortfarande tycker väldigt mycket om. Det är så gott med en tallrik söt och len kräm med en skvätt mjölk på toppen. Det är inte så mycket tillsatt socker i den här krämen, eftersom russinen tillför det mesta av sötman, men om du inte gillar russin så kan du utesluta dem och öka sockermängden istället. Jag skulle tro att ca 1 dl socker kan vara lagom beroende på hur söta äpplena är.  

Äppelkräm med russin
ca 1 kg äpplen, vilket motsvarar ca 500 g färdiga äppelklyftor (det går att använda frysta)
½ dl strösocker
4 dl vatten
1 ½ - 2 dl russin
Ev. 1 liten kanelstång
Redning:
2 msk potatismjöl + 1 dl vatten

Gör så här: 
Blanda vatten och socker i en gryta. Låt det koka upp. Skala under tiden äpplena. Kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor. Lägg i dem i grytan och tillsätt russinen. Ha ev. i 1 liten kanelstång. Låt allt koka på svag värme i ca 15 - 20 minuter eller tills äpplena är mjuka (jag vill ha dem lite mosiga). Ta ur kanelstången. Vispa ihop vatten och potatismjöl till en slät redning. Ta av grytan från värmen. Tillsätt redningen under omröring. Sätt tillbaka grytan på plattan igen och låt krämen få ett uppkok. Ta av grytan från spisen och häll upp krämen i en skål. Täck skålen med plastfolie eller ett lock och ställ den kallt. Servera gärna krämen med mjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.