onsdag 21 september 2016

Lite grövre limpa med surdeg


Som ni vet vid det här laget så gillar jag att baka bröd. Det är ett roligt och avkopplande tidsfördriv att röra ihop en deg. Dessutom så smakar ju oftast hembakat bröd bättre än det man köper. Den här limpan är mjuk och saftig med en lätt surdegssmak och lagom mycket tuggmotstånd. Receptet hittade jag för många år sedan i en veckotidning (minns inte längre vilken). Brödet tar några dagar att få färdig men det krävs ändå inte så stor arbetsinsats. Tänk bara på att om du ska göra surdegen från grunden måste den påbörjas minst 4 dagar innan du tänker baka.

Grov limpa med surdeg
3 limpor 
Dag 1:
3 dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
5 dl vatten

Dag 2:
25 g jäst
4 dl vatten
3 dl surdeg, gjord på grovt rågmjöl (se här
½ dl mörk sirap
1 msk salt
25 g mjukt smör, rumstempererat
2 dl kruskakli
4 dl grovt rågmjöl
ca 12 dl vetemjöl
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Börja med att göra  surdegen minst 4 dagar innan du vill baka limporna.

På kvällen dag 1: Blanda rågmjölet och rågkrosset i en bunke. Koka upp vattnet och häll det i bunken. Blanda allt ordentligt. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2: Värm vattnet till 37 C. Smula ner jästen i en skål och häll på vattnet. Rör ut jästen (jag brukar använda en visp). Häll sedan detta i bunken med blandningen från dag 1. Ha i surdegen och rör om ordentligt. Tillsätt sirap, salt, smör och kli. Rör igen. Tillsätt rågmjölet och vetemjölet och arbeta ihop allt till en deg. Täck bunken med ett lock eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 60 - 90 minuter eller tills den har jäst till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200 C. Smörj tre limpformar, à 1 ½ L, med lite smör eller margarin. Strö lite mjöl på köksbänken och stjälp ur degen ur bunken. Dela degen i tre lika stora delar. Forma dem till avlånga limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 30-40 minuter. 

Grädda limporna långt ner i ugnen i ca 40 minuter eller tills de har en innetemperatur på 98 C. Lyft ut formarna ur ugnen. Ta ur limporna ur formarna och lägg dem på ett rent ugnsgaller eller bröd galler. Täck dem med en kökshandduk och låt dem kallna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar