måndag 26 september 2016

Gratinerad lax med basilikasås


Den här veckan startar som vanligt med ett smarrigt fiskrecept, men den traditionen kommer snart att ändras. Vi har nämligen beslutat oss för att prova att utesluta fisk ur vår kost och bara äta vegetariskt. Våra barn bestämde sig för ett tag sedan att bli veganer, men att bli det är ett steg för långt för mig och maken. Vi är båda väldigt förtjusta i riktiga mjölkprodukter och ägg och ingen av oss vill sluta att äta det, så veganer blir vi nog aldrig.

Däremot tror jag inte att det blir några större problem att skippa fisken och bara äta vegetarisk, eftersom vi ju redan äter det alla dagar utom en dag i veckan. Saknar vi firrarna allt för mycket är det ju inte värre än att vi börjar införa det på menyn igen. Eftersom vi måste äta upp den fisk som vi har kvar i frysen, så räknar jag med att det nog tar några veckor till innan vi kör i gång med den nya kosten. Den här supergoda laxen som badar i en underbar basilikasås får inleda fisksortin. Vi åt den med kokt potatis och färska grönsaker. 

Gratinerad lax med basilikasås
500 - 600 g skinn och benfri laxfilé
1 - 1 ½ tsk citronpeppar
2 ½ dl grädde
1 dl mjölk
½ dl vitt vin (matlagningsvin duger bra)
ca ½ fiskbuljongtärning
ca 2 msk strimlad färsk basilika + lite extra till garnering
1 ½ dl riven lagrad ost
lite matfett till att smörja formen med.

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Smörj en ugnsfast form. Lägg laxen i formen och strö på citronpepparn. Vispa ihop grädden, mjölken och vinet i bunke. Smula ner buljongtärningen så den lättare kan lösas upp i vätskan. Ha också i basilikan. Häll blandningen på fisken i formen. Ha på den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills fisken är ca 55 C i den tjockaste delen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar