måndag 12 september 2016

Saltbakad lax med hjortronsås


Då var det måndag igen och vi startar veckan med ett lättlagat fiskrecept. Den här saltbakade laxen är underbart god. Fisken blir otroligt saftig och smakrik av att bakas på en bädd av grovt salt. Vi brukar oftast äta saltbakad lax med kall romsås (se här), vilket är en av våra absoluta favoritfiskrätter, men denna variant med hjortronsås är inte så dum den heller. Prova själv så får du se vad du tycker.

Saltbakad lax
500 - 600 g laxfilé med skinn
500 - 600 g grovt salt
lite citronpeppar eller salt och grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Värm ugnen till 200 C. Klä en ugnsfast form, lagom stor för fiskbiten, med en bit bakplåtspapper. Väg upp saltet och lägg det i ett jämnt lager i formen. Lägg på laxbiten med skinnsidan ner mot saltet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills fisken är ca 54 - 55 C i den tjockaste biten. Ha på citronpeppar eller salt och peppar efter smak. 

Hjortronsås
2 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här)
1 msk majonäs eller ½ msk saft från pressad citron
3 - 4 msk hjortronsylt
2 - 3 krm citronpeppar eller 2 krm salt och ca ½ krm grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av. Täck skålen och ställ den kallt i minst 30 minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.