söndag 18 september 2016

Paj utan botten med zucchini, spenat och fetaost


Eftersom varken jag eller maken gillar vanlig pajdegsbotten så brukar jag antingen göra en annorlunda, lite mer brödliknande, pajdeg som innehåller bakpulver eller så utesluter jag helt enkelt degen och gräddar bara fyllningen i formen. Det funkar jättebra, men konsistensen blir ju naturligtvis inte exakt som man förväntar sig att en pajfyllning ska vara eftersom den får en mer gräddad yta på sidorna. Denna supergoda variant av paj utan botten innehåller b.l.a. zucchini, spenat och fetaost (jag hade i salladsost istället för feta). Vi serverade den med rödbetssalladen, som ni fick recept på igår, och en bit gott bröd. 

Paj utan botten med zucchini, spenat och fetaost
400 g fryst bladspenat
1 normalstor zucchini, ca 350 - 400 g
1 msk olivolja
ca ½ tsk salt 
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitlökspulver
100 - 125 g fetaost eller salladsost
5 ägg
2 ½ dl grädde (jag tog mat extra 4% fet)
ca 1 - 1 ½ dl riven lagrad ost, typ prästost 

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter, med lite matfett. Skölj zucchinin och skär den i små tärningar. Tina spenaten och krama ur vätskan ur den. Strimla den urkramade spenaten lite grovt. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek zucchinin i ca 10 - 12 minuter eller tills den mjukna lite. Rör ner spenaten. Låt den steka med i ca 2 - 3 minuter. Ha på saltet, svartpepparn och vitlökspulvret. Smaka av (tänk på att osten som tillkommer är salt). Lägg de frästa grönsakerna i formen. Smula på fetaosten eller salladsosten. Vispa ihop äggen och grädden lite lätt. Häll detta i formen. Strö på den rivna osten. Grädda mitten av ugnen i ca 30 - 35 minuter eller tills fyllningen stelnat i mitten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.