måndag 22 april 2019

Annandagsgratäng - en kanongod resträtt


Här kommer ett recept på en kanongod resträtt som passar perfekt att laga om ni har kokta ägg över. Om så inte är fallet, så går det ju alldeles utmärkt att koka några ägg bara för att kunna laga till denna supersmaskiga gratäng. Vi käkade gratängen med frasiga frallor och rivna morötter, vilket blev en perfekt måltidskombination 👍. Receptet nedan är min version av ett recept som jag hittade i boken 'Tillsammansmat' av Anna Braw (red). 

Annandagsgratäng
ca 4 portioner
lite matfett till att smöra formen med
750 g fryst bladspenat, upptinad och väl avrunnen
8 hårdkokta ägg
ca ½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitlökspulver
Sås:
6 dl standardmjölk
5 msk vetemjöl
ca ½ tsk salt
ca ½ krm malen vitpeppar
3 dl riven lagrad ost 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form (som rymmer ca 2 liter) med lite matfett. Krama ur vätskan ur spenaten, med händerna eller med hjälp av en potatispress (funkar jättebra!). Dela spenaten i mindre bitar och lägg den i botten av formen. Ha på saltet, svartpepparn och vitlökspulvret. Skala äggen och skär varje ägg i fyra klyftor. Lägg dem i ett lager ovanpå spenaten. Ställ formen i kylen under tiden du gör såsen. 

Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka uppp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då under tiden. Ta av grytan från värmen. Tillsätt osten och låt den smälta. Smaka av. 

Ta fram formen ur kylen. Fördela såsen ovanpå äggen och spenaten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter, eller tills allt är varmt och ytan fått lite färg. Servera gärna med färska grönsaker och ett gott bröd. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.