torsdag 4 april 2019

Slät bönsoppa med chili


Den här bönsoppan har inte utseendet för sig direkt, men som tur är var den betydligt godare än vad den ser ut att vara. Vi serverade soppan toppad med lite hackad paprika, majskorn, inlagd jalapeno och en klick crème fraiche. Till detta hade vi ostfyllda tortillarullar, som jag hade gräddat i smörgåsjärnet. Det var riktigt mumsigt 😋. 

Slät bönsoppa med chili
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
1 - 2 msk chilipulver (börja med den mindre mängden och smaka dig fram, jag hade i lite drygt 1 msk)
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 650 - 700 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 3 tetror eller 3 normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Lite hackad persilja eller koriander till garnering
Till servering: 
Hackad paprika, majskorn, inlagd jalapeno och crème fraiche eller avrunnen fil

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, spiskummin och chilipulvret. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt bönorna (häll av konserverade bönor i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på svag värme i ca 30 minuter. ta av grytan från värmen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Ha ev. i mer chilipulver om du önskar en hetare smak. Servera soppan med tillbehören. Garnera med lite persilja eller koriander. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.