måndag 29 april 2019

Cannelloni med tre sorters ost


Dessa mycket smarriga cannelloni, fyllda med tre sorters ost, käkade vi för ett tag sedan. Vi tycker om nästan alla former av gratinerad pasta, så det var nästan väntat att de välfyllda rullarna skulle göra succé här hemma. Detta är ingen middag som man svänger ihop på en kvart, i alla fall inte om man lagar allt från grunden, men det går att förenkla det hela genom att använda köpta pastaplattor och köpta färdiglagade såser. Det går åt 12 pastaplattor, à ca 10 x 15 cm, 2 ½ dl tomatsås och ca 8 dl vit sås till receptet (det går att byta den vita såsen mot ostsås). Jag använder ganska mycket sås när jag gör gratinerad pasta. Det beror dels på att hemmagjord färsk pasta suger åt sig mycket vätska och dels på att jag helt enkelt inte gillar torra gratänger. Jag vet dock inte hur mycket vätska som köpt färsk pasta suger åt sig så du kan behöva justera såsmängden. Vi käkade våra cannellonis med rivna morötter, pizzasallad och squashröra (se recept här och här). Mums! 😋

Cannelloni men tre sorters ost
ca 4 portioner
Pastadeg: 
3 ägg
300 g vetemjöl
knappt 1 msk kallt vatten
Fyllning: 
750 g ricotta eller kesella (med 10 % fetthalt)
1 dl riven parmesan
2 dl riven mozzarella (går att ersätta med annan riven ost)
1 pressad vitlöksklyfta
3/4 tsk örtsalt (jag använde Trocomare)
2 krm grovmalen svartpeppar
1 ½ tsk torkad persilja
3/4 tsk torkad basilika
3/4 tsk torkad oregano
Tomatsås:
250 g krossade tomater
1 tsk olivolja
½ tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
Vit sås:
7 ½ dl standardmjölk (med 3 % fett)
½ dl vetemjöl
3/4 tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
Övrigt:
Lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 

Blanda ihop alla ingredienser till pastadegen, för hand eller i en matberedare (arbeta inte degen för länge). Platta till degen och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen. 

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Täck bunken och ställ den i kylen. 

Sätt ugnen på 200 C. 

Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull. Låt det koka upp under lock och sedan småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Rör om i botten då och då. Smaka av såsen och ställ undan den så länge.

Vispa under tiden ihop alla ingredienser till den vita såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör regelbundet om i botten av grytan för det bränner lätt fast. Smaka av såsen. 

Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Häll i lite mindre än hälften av den vita såsen. Ställ sedan undan formen så länge.  

Kavla ut degen.
Med pastamaskin: Dela degen i fyra lika stora delar. Kör en del i taget till tjocklek nr 5 i pastamaskinen. Lägg den utkavlade degremsan på lite mannagryn & skär den i tre lika stora rektanglar. Upprepa detta med de andra degbitarna. Det ska sammanlagt bli 12 tunna pastaplattor. 
Utan pastamaskin: Kavla ut degen till en mm-tunn rektangel på en mjölad arbetsyta. Skär den i 12 jämnstora rektanglar. Lägg dem på lite mannagryn så fastnar de inte lika lätt på bänken.

Fördela fyllningen på mitten av pastaplattorna. Rulla ihop dem och lägg dem, med skarven nedåt, i formen. Häll på tomatsåsen och avsluta med resterande vitsås. Se till att såsen kommer ner mellan pastarullarna också (jag brukar fösa isär rullarna lite försiktigt med en stekspade så att såsen kan rinna ner mellan dem). Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 35 - 40 minuter. Sätt in en tom plåt ovanför formen om ytan blir för mörk innan pastan är klar. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.