måndag 15 april 2019

Ugnsbakad linsfärs med ost och grönsaker


Originalreceptet på den här ugnsbakade linsfärsen hittade jag på bloggen 'easy cheesy vegetarian' (se här). Jag gjorde dock några små ändringar i receptet för att anpassa det efter vår smak. Den ugnsbakade färsen var saftig, och hade fin konsistens. Vi käkade linsfärsen med lite råkost, hasselbackspotatis, champinjonsås samt en klick vinbärsgelé (se recept här, här och här). Härlig vegetarisk husmanskost! 👍  

Tips! Toppa linsfärsen med en smarrig bbq-sås (t.ex. denna) och servera den med ett luftigt potatismos, eller med ugnsstekt potatis och beasås. Det gjorde vi med resterna och det var supergott 😋. 

Ugnsbakad linsfärs med ost och grönsaker
ca 8 - 10 portioner
5 dl torra röda linser
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
150 g grovt rivna morötter
150 g strimlad purjolök
150 g hackade haricots verts, färska eller frysta (jag använde frysta)
1 tsk örtsalt
2 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm liquid smoke
1 + 1 msk rapsolja
150 g havregryn (jag använde fiberhavregryn)
2 ½ - 3 dl riven lagrad ost
lite matfett till att smörja formen med 

Gör så här: 
Lägg linserna i en trådsil, eller i ett durkslag, och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg över dem i en gryta. Häll på vattnet och smula i buljongtärningarna. Rör om. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt linserna puttra på svag värme i ca 15 minuter. Häll dem i ett durkslag och låt dem rinna av. Sätt det linsfyllda durkslaget i en bunke utan att det nuddar bunkens botten och låt linserna kallna i kylen. (Det går att koka linserna flera timmar, eller dagen, innan de ska användas). 

Hetta upp 1 msk av oljan i en stekpanna. Ha i morötterna, purjolöken och haricots vertsen. Låt det steka på ganska hög värme i ca 10 minuter. Tillsätt örtsalt, paprikapulver, svartpeppar och liquid smoke. Stek 1 allt i ca 1 minut. Låt det sedan kallna. 


Värm upp ugnen till 175 C och smörj en fyrkantig ugnsfast form, à ca 20 x 20 cm, med lite matfett. Blanda linserna med grönsaksfräset i en bunke. Tillsätt havregrynen och osten och blanda allt väl. Bred ut linssmeten i ett jämnt lager i formen. Släta till ytan med en slickepott. Ställ formen i kylen i ca 15 - 20 minuter. 


Pensla ytan med 1 msk rapsolja. Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i 45 - 50 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå i ca 10 minuter innan linsfärsen skärs i bitar. Eventuella rester går att frysa. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.