onsdag 17 april 2019

Vitkålsgratäng med bladspenat, fetaost och soltorkade tomater


Denna fantastiskt goda, och krämiga, vitkålsgratäng, med bladspenat, fetaost och soltorkade tomater, skulle kunna vara ett perfekt vegetariskt inslag på påskbuffén. Detta totalt subjektiva antagande grundar jag på att den smakrika gratängen passade otroligt bra att servera till stekta bönbollar (se här). En mycket mumsig kombination som vi käkade häromdagen 😋. Denna gratäng kommer definitivt att dyka upp på vår meny fler gånger i framtiden.

Vitkålsgratäng med bladspenat, fetaost och soltorkade tomater
4 portioner
ca 600 g vitkål skuren i små bitar
vatten och salt till kokning
ca 200 g fryst bladspenat, upptinad och väl avrunnen
2 ½ dl grädde
1 - 1 ½ dl fet mjölk
ca 125 g smulad fetaost
½ dl finhackade, avrunna, marinerade soltorkade tomater
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 2 krm salt

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smöra en ugnsfast form med lite matfett. 

Lägg vitkålen i en gryta. häll på vatten så att det täcker till 2/3. Ha i 1 tsk salt. Låt det koka upp under lock och sedan småkoka på svag värme i ca 10 - 15 minuter, eller tills kålen mjuknat något. Häll av den i durkslag och låt den rinna av ordentligt. Lägg över den i formen.

Krama ur vätskan ur spenaten (jag använder en potatispress). Grovhacka den urkramade spenaten och blanda den med kålen i formen. Blanda också ner de soltorkade tomaterna, saltet och svartpepparn. vispa ihop grädden med mjölken i en bunke. Smula ner fetaosten. Häll detta i formen och blanda allt väl. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.