onsdag 24 april 2019

Pastasås med färskost, svamp, purjo och grönkål


I förrgår när jag var nere på odlingslotten fick jag en purjolök och lite grönkål av en av våra odlingsgrannar. Det har ju varit en mild vinter så många köldtåliga grönsaker har överlevt och står kvar och växer till sig i trädgårdstäpporna vid sjön. De nyskördade grönsakerna fick ingå i denna krämiga och goda pastasås, som vi käkade till middag igår. Det är härligt att kunna laga mat med hemodlade produkter 😊. Jag vill ge ett stort tack till vår generösa granne som bidrog till vår smaskig middag. 

Pastasås med färskost, svamp, purjolök och grönkål
ca 4 portioner
100 g färsk grönkål
lite vatten och salt till kokning
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
3 dl strimlad purjolök
1 msk smör till stekning
2 dl vatten
3 dl standardmjölk
½ svampbuljongtärning
200 g smaksatt färskost typ philadelphia (Jag använde den färskost som vi hade hemma, vilket var ca 150 g sweet chili + ca 50 g vitlök - örter)
2 msk ljus maizenaredning
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skölj av grönkålen och skär den i tunna strimlor. Koka dem i lite saltat vatten i ca 5 minuter. Häll av kålen i ett durkslag och spola den med kallt vatten. Låt den rinna av ordentligt. 

Stek svampen, på ganska hög värme, utan fett i stekpannan tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt smöret och purjolöken. Låt det steka på medelhög värme i ca 5 minuter. Ha i grönkålen och låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. Häll i vattnet och mjölken. Smula ner buljongtärningen. Låt det koka upp. Tillsätt osten. Låt det hela småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt maizenaredningen och låt såsen koka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.