onsdag 10 april 2019

Fyrkantsfrallor i långpannan


Här kommer det ytterligare ett recept på ett gott bröd bakat i långpannan. Denna gång valde jag att göra portionsbröd i form av fyrkantiga frallor. Frallorna blev höga och fluffiga. Jag använde vatten och torrmjölkspulver i degen, eftersom jag inte hade någon mjölk hemma, men det går att byta ut de båda ingredienserna mot en liter vanlig mjölk. Vi käkade några av frallorna nybakade 😋. Resten frös jag in för att ha vid andra tillfällen. 

Fyrkantsfrallor i långpannan
blir ca 24 - 30 bitar beroende på storlek
9 dl ljummet vatten, 37 C varmt
2 dl mjölkpulver (jag använde Semper)
150 g smält smör eller margarin
100 g jäst
½ dl honung
3 tsk salt
ca 22 - 24 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här: 
Häll det ljumma vattnet i en stor degbunke. tillsätt mjölkpulvret och vispa tills det lösts upp. Ha i smöret. Smula ner jästen och rör om tills det har lösts upp helt. Tillsätt honungen (värm den lite i mikron om den är hård) och saltet. Rör om tills allt är väl blandat. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Klä en långpanna (ca 30 x 40 cm) med två bakplåtspapper, lite omlott, så att papperna sticker upp lite över kanterna. Tryck ut degen i långpannan med hjälp av en mjölad hand. Se till att degen blir jämnt fördelad i formen. Skär skåror i ytan så att det blir 24 - 30 fyrkantiga bitar. Nagga dem lite med en gaffel. Täck med en bakduk och låt brödet jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C .

Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda brödet i ca 30 minuter eller tills det är 98 C inuti. Ta ut långpannan och dra över brödet till ett brödgaller. Ta bort bakplåtspapperet och täck brödet med en bakduk. Låt det svalna helt innan det skärs i bitar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.