måndag 8 april 2019

Italiensk linsgryta


Den här innehållsrika italienska linsgrytan smakade helt förträffligt bra tillsammans med rivna morötter samt nykokt pasta, toppad med lite riven parmesan. Champinjonerna och paprikan gjorde grytan extra mustig och chiliflakesen gav det hela lite sting. Jag gillar kryddig mat, men kan i bland ha lite svårt för den något oberäkneliga hettan från just chiliflakes. Den här gången funkade det dock hyfsat men för att vara på den säkra sidan byter jag nog ut flakesen mot mer svartpeppar nästa gång jag gör den här goda grytan. Recept nedan är lite omgjort efter ett recept som jag hittade på bloggen 'Simple sweets and treats' (se här).

Italiensk linsgryta
ca 4 - 5 portioner
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning 
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 liten grön paprika
2 msk tomatpuré
½ dl vitt vin
500 g krossade tomater
2 ½ - 3 dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 tsk strösocker (kan uteslutas)
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm chiliflakes (kan bytas mot ytterligare 1 krm svartpeppar)
Salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av. Lägg dem i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj av och kärna ur paprikan och skär den i små tärningar. 

Gör sedan på lite olika sätt beroende på om du använder färska eller frysta champinjoner. Färska champinjoner steks direkt med löken i oljan i stekpannan i ca 4 - 5 minuter. Frysta champinjoner steks utan fett tillsammans med löken, på ganska hög värme, tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat, sedan tillsättes oljan. 

Tillsätt paprikan och låt allt steka i 5 - 6 minuter, tills grönsakerna fått lite färg. Ha i vitlöken och tomatpurén och låt allt steka i ytterligare 1 - 2 min under omrörning. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt tomaterna och vattnet (börja med den mindre mängden) Ha i buljongtärningen, sockret, lagerbladet, örterna och pepparn. Häll av linserna och ha i även dem i grytan. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att den bara småkokar. Låt det puttra på svag värme, under lock, i ca 40 -50 minuter, eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem. Späd ev. med mer vatten om det kokar torrt. Ta ur lagerbladet och smaka av grytan med salt. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.