måndag 15 juli 2019

En delikat zucchinigratäng med svamp och soltorkade tomater


Då var det äntligen dags för semester 👍😁. Det är ett tag sedan som maken och jag hade en ordentlig sommarledighet tillsammans, eftersom jag har jobbat hela somrarna de senaste fem åren. Det ska bli skönt att bara få rå om varandra och att ta dagen som det kommer. 

Att ta dagen som den kommer gäller också för matlagningen just nu. Jag planerar inte så mycket utan det mesta som jag lagar kommer i från det som vi skördar på odlingslotten. Just nu är det potatis, rödbetor och zucchini som jag har att välja på. I helgen fick det därför bli en zucchinigratäng med svamp och soltorkade tomater till middag. Gratängen var härligt krämig och full av goda smaker som harmonierade perfekt. Vi käkade den delikata gratängen tillsammans med kokt färskpotatis och våra vanliga grönsakstillbehör. Mycket gott! 😋

Zucchinigratäng med svamp och soltorkade tomater
ca 4 - 5 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
200 g skivade champinjoner alternativt annan matsvamp, rensad och skuren i små bitar
ca 1 kg zucchini
1 pressad vitlöksklyfta
ca ½ dl hackade marinerade soltorkade tomater, väl avrunna (se recept på hemmagjorda tomater här
1 tsk torkad timjan
2 dl crème fraiche
½ svampbuljongtärning
ca ½ tsk örtsalt (Trocomare)
2 krm grovmalen svartpeppar
lite matfett till att smöra formen med
2 - 3 dl riven lagrad ost till gratinering

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Skala och finhacka löken. Skölj och ansa zucchinin. Skär den i jämnstora tärningar. Stek svampen utan fett i stekpannan tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan, löken och zucchinin. Låt det steka på medelhög till hög värme i ca 10 - 12 minuter (grönsakerna ska få lite färg och stekyta). Tillsätt de soltorkade tomaterna och timjan. Rör ner crème fraichen och smula i buljongtärningen. Låt det småkoka i ca 2 - 3 minuter. Smak av med örtsal och svartpeppar. Häll alltihop i formen. Strö på den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.