måndag 1 juli 2019

Mathavrepytt med bönor (lika god att äta kall som varm)


Ibland tycker jag att det kan vara lite svårt att planera maten nu under sommaren. Det svenska sommarvädret är ju som bekant inte alltid helt stabilt, utan pendlar ofta mellan strålande sol och medelhavsvärme till mulet och regnrusk med på gränsen till arktisk kyla. När det är varmt ute kan det vara gott med kall mat men när det är kallt ute föredrar jag däremot något varmt i magen. Dagens recept, som är en smakrik och god mathavrepytt med bönor, är en bra lösning på problemet eftersom pytten passar lika bra att servera kall som varm. Denna gång käkade vi pytten kall, tillsammans med lite grönsaker samt en yoghurtsås smaksatt med ajvar och dill. Det var supergott! Jag är väldigt förtjust i denna typ av variationsrika maträtter så det kommer med stor sannolikhet att dyka upp flera liknande recept här på bloggen i framtiden. 

Mathavrepytt med bönor
3 dl mathavre
5 dl vatten och 2 krm salt till kokning
1 msk olivolja
ca 400 - 500 g djupfryst broccoliris (jag använde en mix innehållande b.l.a. broccoli, spenat och zucchini, av märket Garant)
2 normalstora morötter, skalade och tunt skivade
1 hackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 hackad röd paprika
1 - 2 tsk gyroskrydda (se här
ca 1 tsk örtsalt (jag använder Trocomare)
1 krm grovmalen svartpeppar
400 - 500 g kokta stora vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade bönor
Till servering: 
någon form av kall sås t.ex. tzatziki eller kall sås med ajvar och dill (se här eller här). Ha ev. tärnad fetaost eller stekt halloumi till också. 

Koka upp vattnet med saltet i en kastrull. Ha i mathavren och låt det småkoka på svag värme i ca 12 - 15 minuter. Stäng av värmen under kastrullen men låt den stå kvar på plattan i ytterligare ca 5 minuter, eller tills vätskan sugits in. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i broccoliriset och morötterna. Låt det steka på ganska hög värme några minuter. Tillsätt löken, vitlöken, paprikan och gyroskryddan. Låt det steka i ytterligare någon minut. Tillsätt mathavren och blanda allt väl. Häll bönorna i ett durkslag och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt och vänd sedan ner dem i pytten. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Servera pytten varm eller låt den kallna och servera den som en matig sallad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.