söndag 14 juli 2019

Krämig blåbärspaj med kondenserad mjölk och lime


Den här krämiga blåbärspajen bjöd jag på när vi hade gäster häromsistens. Jag var lite orolig över hur den skulle bli eftersom det tog lång tid innan fyllningen stelnade. Jag såg framför mig hur hela alltet skulle lösas upp till en enda sörja, eller att det bara skulle bli en hård kaka med tillhörande blåbärssås 😧. Lyckligtvis så hände inget av detta. Fyllningen stelnade till slut, och efter att pajen fått stå och kallna i kylen i några timmar, gick det sedan att skära den i fina bitar utan några som helst problem. Den krämiga pajen smakade ljuvligt tillsammans med en klick vaniljglass. Mums! 😋

Krämig blåbärspaj med kondenserad mjölk och lime
blir 1 paj à ca 24 cm i diameter
Botten: 
125 g smör
1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
ca 4 dl blåbär, färska eller frysta
1/2 - 3/4 dl strösocker
1 - 2 msk maizena majsstärkelse (ta den större mängden till frysta bär)
1 burk, à ca 400 g, sötad kondenserad mjölk
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet limeskal

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör i sockret. Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret i en skål. Ha i mjölblandningen i kastrullen. Blanda ihop allt lite snabbt till en deg. Tryck ut degen i en pajform, à ca 24 cm i diametern. 

Blanda bären med sockret och majsstärkelsen i en skål. Fördela detta i ett jämt lager i formen. Rör ihop mjölken med äggen, vaniljsockret och limeskalet. Häll sedan detta ovanpå bären i formen. Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och grädda pajen i ca 40 - 50 minuter, eller tills smeten har stannat (blivit fast) i mitten (jag använde frysta bär och gräddade min paj i ca 50 - 55 minuter). Ta ut formen ur ugnen och låt pajen svalna. Låt den sedan kallna i kylen. Servera pajen kall, med en klick vaniljglass eller vispad grädde.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.