måndag 22 juli 2019

En mycket mumsig och mättande sommarmåltid


Denna innehållsrika sommarmåltid, bestående av bland annat stekt kryddad zucchini, rödbetssallad, oliver, vattenmelonsallad med fetaost samt en kall sås med ajvar, käkade vi häromdagen. Våra vanliga grönsakstillbehör var naturligtvis också på plats, rivna morötter, pizzasallad och squashröra (se här och här). Dessutom hade vi hummus och orientaliskt tunnbröd till också, men de kom inte med på bild. En mycket smakrik och god vegetarisk lunchtallrik 😋.

Stekt zucchini
½ msk olivolja
400 g zucchini (ungefär 1 normalstor)
1 finhackad vitlöksklyfta
lite salt och arabisk krydda (se här) efter tycke och smak

Gör så här: 
Skölj av och ansa zucchinin. Skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Ha i zucchinin och låt den steka i ca 5 - 6 minuter. Tillsätt vitlöken, saltet och kryddmixen. Låt allt steka i ytterligare 5 - 6 min. Smaka av. 


Rödbetssallad med senap och persilja
500 g färska rödbetor
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk grovkornig senap
1 tsk honung (kan uteslutas)
1 pressad vitlöksklyfta
ca ½ tsk Trocomare örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 3 msk hackad bladpersilja

Gör så här: 
Tvätta rödbetorna ordentligt men låt skalet vara kvar. Koka dem i vatten tills de är mjuka med lite motstånd kvar i mitten. Hur lång tid det tar beror på hur stora rödbetorna är(mina betor var lagom mjuka efter ca 30 - 35 minuter). Känn med en provsticka. Låt dem svalna. Skala rödbetorna och riv dem grovt. Lägg dem i en skål. Vispa ihop resterande ingredienser till en dressing. Blanda den med betorna. Ställ dem kallt i minst 1 timma innan servering. 


Vattenmelonsallad med fetaost och mynta
ca 1 kg vattenmelon
200 g fetaost eller salladsost
1 msk saft från pressad lime
1 msk olivolja
Lite torkad, eller färsk, grönmynta, samt lite salt och grovmalen svartpeppar efter smak 

Gör så här: 
Skala och tärna melonen. Tärna fetaosten. Blanda melonen med fetaosten i en skål eller på ett stort fat. Vispa ihop oljan med limesaften och häll detta över salladen. Ha på svartpepparn och hackad mynta efter smak. 


Hummus - på mitt sätt
400 g kokta kikärter (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
1 - 2 vitlöksklyftor, skalade och pressade
ca 2 msk saft från pressad citron  (ca ½ citron)
ca ½ - 1dl olivolja
ca ½ - 1 dl kallt vatten 
½ tsk salt
1 krm malen spiskummin
2 msk tahina (malda sesamfrön)

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser i en matberedare, börja med den mindre mängden olja och vatten (häll av konserverade kikärtor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de används). Kör tills det blir en slät puré. Justera konsistensen med olja och vatten tills den är som du vill ha den. Smaka av röran. Lägg upp den snyggt i en skål och ha på lite paprikapulver. Vissa ringlar även på lite extra olivolja, men det brukar inte jag göra.


Kall sås med ajvar och dill
Rör ihop 2 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här) med ½ dl stark ajvar, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 krm salt, 1 krm grovmalen svartpeppar och 1 tsk torkad dill alternativt 1-2 msk finklippt färsk eller fryst dill. Ställ kallt i minst 30 minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.