torsdag 25 juli 2019

Rödbetsfrittata med fetaost och timjan


Denna frittatavariant, med rödbetor, fetaost och timjan, var kanongod och hade väldigt läckra färger. Vi serverade den mumsiga frittatan ljummen, tillsammans med ett gott bröd och den marinerade stekta zucchinin som ni fick recept på igår (se här), en i vårt tycke mycket lyckad måltidskombination.

Receptet nedan är min tolkning av ett recept på en pajfyllning som jag hittade någonstans på nätet. Tyvärr glömde jag att anteckna exakt vart jag fick tag i det. 

Rödbetsfrittata med fetaost och timjan
ca 4-6 portioner
1 kg färska rödbetor
vatten till kokning
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 200 g tärnad fetaost eller salladsost
lite matfett till formen
Äggsmet: 
6 ägg
2 ½ dl grädde
½ tsk salt

Gör så här: 
Tvätta rödbetorna och lägg dem i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka betorna tills de är mjuka (hur lång tid det tar beror på hur stora betorna är). Smöra en ugnsfast form, som rymmer 2 liter, med lite matfett. Häll av kokvattnet av betorna. Skala dem och skär dem i bitar. Lägg dem i formen. Blanda dem med salt, svartpeppar & timjan. Låt dem svalna en stund. 

Värm upp ugnen till 200 C. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Ha i löken och låt den steka på svag till medelstark värme i ca 5 minuter (löken ska mjukna men inte få färg). Ha i vitlöken och låt den steka med i någon minut. Blanda löken med betorna i formen. 

Vispa, eller rör, ihop äggen med grädden och saltet. Häll smeten i formen, se till att den blir jämnt fördelad. Strö på fetaosten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 35- 40 minuter, eller tills smeten har stelnat ordentligt i mitten (prova genom att sticka ner en kniv i mitten av formen). Ta ut formen och låt frittatan svalna en stund innan servering. Frittatan kan även serveras kall. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.