torsdag 4 juli 2019

Zucchinibollar med kikärtor


Dessa zucchinibollar, med kikärtor, käkade vi tillsammans med tzatziki och den smaskiga medelhavspotatisen, som ni fick recept på igår (se här). Bollarna hade väldigt god smak, men personligen tyckte jag att de var lite för lösa i konsistensen. Jag gjorde därför biffar, istället för bollar, av den sista smeten. Det fungerade mycket bättre. Efter denna högst vetenskapliga upptäckt ändrade jag snabbt i receptet och flyttade det från avdelningen för vegbollar till avdelningen för vegbiffar i min receptpärm, så nu kan jag vara säker på att det blir ett gott resultat redan från början nästa gång som jag lagar denna maträtt. 

Zucchinibollar med kikärtor
ca 30 - 35 stycken
400 g zucchini
½ tsk + 2 krm salt 
ca 200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor
1 ägg
½ dl finhackad bladpersilja
1 tsk lökpulver
2 krm vitlökspulver
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm torkad oregano
2 krm torkad basilika
2 krm torkad timjan
1 ½ - 2 dl ströbröd
ca 1 - 1½ dl vetemjöl till att rulla bollarna i
Olivolja till stekning

Gör så här: 
Ställ ett durkslag i en bunke utan att det nuddar bunkens botten. Skölj och ansa zucchinin. Grovriv den och lägg den i durkslaget. Blanda zucchinin med ½ tsk av saltet och låt det stå i ca 30 minuter. 

Lägg kikärtorna i en bunke och mosa dem med en gaffel (häll av konserverade kikärtor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de används). Pressa ut så mycket som möjligt av vätskan ur zucchinin, med händerna eller med en potatispress (funkar utmärkt!). Lägg sedan det rivna i bunken. Tillsätt alla resterande ingredienser, förutom mjölet och oljan. Blanda allt väl. Ställ bunken kallt i ca 15 minuter. Forma 30 - 35 jämnstora bollar, eller ca 12 - 15 biffar, av smeten. Vänd dem i lite vetemjöl. Stek bollarna på medelvärme, i olivolja, i ca 10 - 15 minuter, alternativt stek biffarna i ca 4 - 5 minuter per sida.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.