lördag 27 juli 2019

Matig rödbetssallad med kapris, linser, oliver och snabbsyltad rödlök


Denna matiga rödbetssallad, med kapris och linser passade perfekt att ta med sig i picknickkorgen ner till odlingslotten. Vi tillbringar ganska mycket tid där nere just nu. Det finns flera badplatser i närheten av lotten så vi brukar ta oss ett dopp och sedan sätta oss och torka en stund i vår hammock, innan vi hoppar i sjön igen. Härligt! 😁

Idag blir det också mat vid sjön. En av mina vuxna systerdöttrar kommer hit med sin man och deras barn. Vi planerar att ta med dem på en pizza-picknick i slottsparken, så att barnen kan leka av sig i parken och bada i sjön en stund. Efter det tänkte vi bjuda på fika vid lotten. Lite senare under dagen kommer vår äldsta dotter och hennes sambo hit och ska tillbringa resten av helgen med oss. Det är nämligen min födelsedag nu på söndag. Vår yngsta dotter, med pojkvän och vänner, kommer också att komma hit, men de kommer inte förrän i morgon. Jag ser verkligen fram emot att träffa dem allihop. Nu ska jag käka frukost och sedan ska jag fixa lite mer inför dagen och morgondagen. Ha en riktigt trevlig helg! 😊

Idén till receptet kommer ifrån BBC 'good food', men jag har som vanligt gjort om det efter egen smak. 

Matig rödbetssallad med kapris och linser
ca 4 - 6 portioner
Snabbsyltad rödlök:
1 stor rödlök
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
Linser: 
1 dl gröna linser
vatten till sköljning och kokning
1/4 grönsaksbuljongtärning
1 litet lagerblad
Sallad:
1 kg färska rödbetor
vatten till kokning
1/2 - 1 dl hackad bladpersilja
4 msk saft från pressad citron
2 msk olivolja
3 tsk honung
3 msk finhackad inlagd kapris
2 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak
Till servering: 
fetaost eller stekt halloumi, oliver, lite färska grönsaker, ett gott bröd samt en kall yoghurtsås smaksatt med vitlök och örter.

Gör så här: 
Blanda vinägern med sockret i en plastlåda med tillhörande tätt lock. Rör om till sockret lösts upp. Skala rödlöken och skär den i tunna strimlor. Ha i dem i plastlådan och blanda allt väl. Sätt på locket och ställ plastlådan kallt. 

Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en kastrull och häll på kallt vatten så det täcker plus lite till. Låt stå i minst 30 minuter. 

Häll linserna i silen eller durkslaget igen och häll av blötläggningsvattnet. Lägg till baka linserna i kastrullen och häll på 3 dl kallt vatten. Ha i buljongtärningen samt lagerbladet. Låt det koka på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna är mjuka men inte mosiga. Häll av linserna och låt dem rinna av ordentligt i durkslaget. Plocka bort lagerbladet och kasta det. 

Skölj rödbetorna och lägg dem i en gryta. Täck dem med vatten. Koka betorna tills de är mjuka, vilket tar olika lång tid beroende på hur stora de är. Häll av dem. Skala betorna och skär dem i bitar. Lägg dem i en skål. Vänd ner linserna. 

Rör ihop citronsaften med oljan, honungen, persiljan, kaprisen och svartpepparn. Blanda detta med rödbetorna och linserna. Täck skålen och ställ den kallt i minst 2 - 3 timmar. 

Lägg salladen på ett snyggt serveringsfat. Strö på lite av rödlöken och ha på några oliver. Servera förslagsvis salladen med tärnad fetaost eller stekt halloumi samt ett gott bröd och en kall yoghurtsås smaksatt med vitlök och örter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.