måndag 8 juli 2019

Saftiga rödbetsburgare med quinoa


Igår hade vi besök av min ena systerdotter och en liten del av hennes familj. Det var jättetrevlig att träffa dem. Vi bjöd dem på dessa saftiga och goda rödbetsburgare, som vi serverade tillsammans med allehanda tillbehör, samt lite ugnsstek färskpotatis. Det var riktigt mumsigt! 

Både rödbetorna och potatisen kommer från vår odlingslott. Det är alltid roligt att bjuda på mat, och extra roligt är det att få bjuda på mat lagad på råvaror som vi själva har odlat. 

Tips! Receptet nedan ger 10 - 12 stora burgare. Om du inte vill ha så många burgare är det enkelt att halvera receptet. Det går även att frysa eventuella burgare som blir över. Recept på hembakade hamburgerbröd hittar du här eller här, och recept på en god dressing hittar du här

Saftiga rödbetsburgare med quinoa
blir 10 - 12 stycken, beroende på storlek
1 ½ dl quinoa
Vatten till skållning, sköljning och kokning
1 kg färska rödbetor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 - 3 tsk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk + 2 krm salt
2 ägg
ca 1 - 1½ dl ströbröd
Rapsolja till stekning

Gör så här: 
Lägg quinoan i en trådsil. Häll på ca 1 liter kokande vatten. Skölj sedan quinoan under rinnande kallt vatten. Låt den rinna av och lägg den sedan i en kastrull. Häll i 4 dl vatten och rör i 2 krm salt. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under kastrullen så att det bara småkokar. Låt quinoan koka i ca 15 minuter. Ta av locket och låt kastrullen stå i några minuter. Lägg över quinoan i en skål och låt den kallna i kylen. 

Skala och finriv rödbetorna (jag rev mina i matberedaren). Skala och finhacka löken och skala vitlöken. Hetta upp ca 1 msk olja i en stor stekpanna. Ha i löken och betorna. Låt det steka på medelhög till hög värme i ca 15 - 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Pressa ner vitlöken. Tillsätt tomatpurén, kryddorna och 1 tsk salt. Låt allt steka under omrörning i ytterligare ca 5 minuter. Lägg över rödbetsfräset i en skål, eller i en bunke, och låt det kallna i kylen. 

Blanda rödbetsfräset med quinoan i en bunke. Ha i äggen och ströbrödet (börja med 1 dl ströbröd och tillsätt mer om du tycker att smeten blir för lös). Ställ smeten kallt i minst 15 minuter. 

Forma 10 - 12 jämnstora burgare av smeten, och stek dem på medelhög värme i lite rapsolja i ca 5 - 6 minuter per sidan. Servera burgarna i hamburgerbröd med goda tillbehör som t.ex. dressing, sallad, tomat, smörgåsgurka, rödlök och ketchup. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.