onsdag 31 juli 2019

Enkel omelett med potatis, ost och ajvar


Denna underbart goda, krämiga omelett, med potatis, ost och ajvar, är ett lysande exempel på den typ av enkel och snabblagad mat som har hamnat på våra middagstallrikar nu under semestern. Tillsammans med en blandad sallad blev den "simpla" omeletten en riktig höjdarmåltid 😋.

Enkel omelett med potatis, ost och ajvar
2 portioner
400 g väl rengjord färskpotatis alternativt 400 g kall kokt färskpotatis 
½ - 1 msk rapsolja
1 - 2 tsk cajunkrydda (se här)
salt efter tycke och smak 
några matskedar stark ajvar relish och lite hackad persilja 
Smet: 
4 ägg
4 msk kallt vatten
2 krm salt
ca 1 dl riven vällagrad ost, t.ex. prästost eller liknande
½ msk smör till stekning

Gör så här: 
Skär potatisen i jämnstora tärningar. Blanda oljan med cajunkryddan i en bunke. Ha i potatisen och vänd runt den så att kryddoljan fördelas jämnt. Hetta upp en stor stekpanna. Ha i potatisen, inklusive kryddoljan. Stek på medelhög värme i ca 10 minuter, potatisen ska få fin färg. Sänk sedan värmen, under stekpannan, och stek potatisen i ytterligare ca 10 minuter, eller tills den är genomstek. Ha på salt efter smak. 

Vispa ihop äggen med vattnet, saltet och osten till omelettsmeten i en skål. Ha i smöret i stekpannan. Häll sedan i smeten. Låt det steka i några minuter tills smeten blivit så fast som du vill att den ska vara (vi föredrar en något krämig omelett). Ta av stekpannan från värmen. Klicka lite ajvar på omeletten och garnera med hackad persilja. 


Alternativ med kall, kokt potatis: 
Skär potatisen i jämnstora tärningar. Hetta upp oljan i en mindre stekpanna, ca 20 cm i diametern. Ha i potatisen och cajunkryddan. Låt det steka på medelhög till hög värme tills potatisen fått färg och blivit genomvarm. Vänd runt potatisen några gånger under tiden. Ha på salt efter smak. Vispa ihop äggen med vattnet, saltet och osten i en skål. Ha i smöret i potatisstekpannan och häll sedan i smeten. Låt det steka som ovan. Klicka lite ajvar på omeletten och garnera med hackad persilja. 


2 kommentarer:

  1. Hej Tove
    Såg ditt fina recept på omelett med potatis, ost och ajvar. Jag gör ett omelettrecept till Föreningen Matsvinnets hemsida som snart ska släppas. Omelett är värdens bästa restmat. Om jag skriver källa, får jag klippa ut din fina bild och ha som illustration till receptet? Vi i styrelsen för föreningen arbetar helt ideellt. Vi agerar blåslampa på alla aktörer i livsmedelskedjan så att mindre mat går till spillo + ger tips till folk så att de inte slänger mat. OK?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Louise
      Självklart får du göra det. Ja, omelett är en superrätt när det kommer till att ta hand om allehanda rester. Soppa är en annat favorit som också är perfekt att laga vid en kyl- och frysrensning. Vad bra att ni jobbar aktivt med att öka öka människors kunskap om hur man kan minska på matsvinnet. Hoppas ni når ut till många. Lycka till med hemsidan!
      Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.