torsdag 18 juli 2019

Gratinerad färsk vitkål med svamp, morötter och timjan


Denna goda gratinerade färska vitkål passar perfekt att laga till nu när det finns gott om färsk vitkål. Originalreceptet hittade jag på den polska matbloggen 'karmelowy.pl' (se här). Gratängen blev betydligt saftigare och smakrikare än vad jag trodde att den skulle bli. Vi serverade den lyckade gratängen med kokt färskpotatis och lite färska grönsaker. Enkel, god och mättande vegetarisk vardagsmat.

Gratinerad färsk vitkål med svamp, morötter och timjan
ca 4 portioner
750 - 800 g färsk vitkål skuren i klyftor
ca 6 - 7 dl vatten och ca 3/4 tsk salt salt till kokning
1 msk smör + lite extra till att smöra formen med
200 g skivade champinjoner eller blandad svamp
100 g grovt riven morot
1 pressad vitlöksklyfta
2 ½ dl grädde
½ tsk torkad timjan 
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm salt 
2 - 3 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 
Lägg kålen i en vid gryta. Häll på vattnet och ha på saltet. Täck med lock. Låt koka upp och sedan småkoka i ca 8 - 10 minuter, eller tills kålen mjuknat men inte blivit mosig. Lägg över kålen i ett durkslag och låt den rinna av. 

Hetta upp smöret i en stekpanna och ha i svampen och morötterna. Låt dem steka på medel till stark värme i ca 10 - 15 minuter. Ha i vitlöken och låt den steka med i någon minut. Tillsätt grädden, timjan, salt och peppar och låt det koka ihop i 2-3 minuter. Smaka av. 

Lägg kålen i formen. Häll på svampröran. Strö på osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 25 - 30 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.