fredag 2 augusti 2019

Zucchinigratäng med morötter, linser och halloumi


Originalreceptet på denna krämiga och goda zucchinigratäng, med b.l.a. morötter, linser och halloumi, kommer från en trevlig blogg som heter 'Kjerstis mat och prat' (se här) (i vanlig ordning har jag gjort egna förändringar och anpassat receptet efter vår smak). Gratängen kan liknas vid en slags lasagne, där pastan har ersatts med zucchini. En helt perfekt maträtt att laga av vårt överflöd av zucchini 👍. Vi käkade den matiga gratängen tillsammans med blandade färska grönsaker. Supergott och mycket mättande!

Zucchinigratäng med morötter, linser och halloumi
ca 4 portioner
ca 800 g zucchini
200 g halloumi
lite matfett till att smöra formen med
Morots- och linsröra:
1 msk olivolja
2 gula lökar
500 g morötter
1 - 2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
500 g passerade tomater
2 - 3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 krm torkad timjan
2 krm torkad oregano
2 krm torkad basilika
1 lagerblad
½ dl röda linser
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Oströra:
2 dl crème fraiche
½ - 1 dl finriven parmesanost

Gör så här: 
Börja med att göra morotsröran. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och grovriv dem. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med tillhörande lock. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelhög till hög värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken, tomatpurén och paprikapulvret och låt allt steka under omrörning i ytterligare ca 1 minut. Ha i tomaterna, 2 dl av vattnet, buljongtärningen, örterna och lagerbladet. Lägg linserna i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha sedan i dem i stekpannan. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under röran så att den bara småkokar. Låt röran puttra under lock i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna och morötterna är mjuka. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Späd ev. med ytterligare ca 1 dl vatten om röran blir för torr (den ska dock inte vara för blöt eftersom zucchinin ger ifrån sig vätska). Fiska upp lagerbladet och släng det. Smaka av röran med salt och svartpeppar.

Värm  upp ugnen till 225 C, under tiden som röran kokar, och klä en plåt med bakplåtspapper. Skölj och ansa zucchinin. Skär den i ca ½ centimeter tunna skivor på längden. Lägg dem i ett lager på plåten. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter. Lossa zucchinin lite försiktigt från papperet. 

Sänk ugnsvärmen till 200 C. Smörj en ugnsfast form, som mäter ca 18 x 22 cm, med lite matfett. 

Rör ihop crème fraichen med den rivna osten i en bunke. 

Skär halloumin i tunna skivor. 

Lägg ett lager zucchiniskivor i botten av formen. Ha på morotsröran och halloumin


Lägg sedan på resten av zucchinin. 


Avsluta med att bre på oströran i ett jämnt lager. 


Grädda i mitten av ugnen i ca 30 - 35 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå i några minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.