onsdag 21 augusti 2019

Snabblagad zucchiniröra med srirachasås, ost och ägg


Den här snabblagade zucchiniröran, med srirachasås, ost och ägg, är en mycket mumsig "allt i ett" maträtt. Jag vet att det har varit många recept innehållande zucchini här på bloggen den senaste tiden, men det är den enda grönsak som vi har att skörda av på odlingslotten just nu, så får ni stå ut med att zucchinitrenden fortsätter en stund till. 

Vår potatis är nästan slut och grönkålen fick vi skörda och frysa in i en hast, för några veckor sedan, eftersom en listig kålfjäril hade lyckats lägga ägg genom fiberduken 😒 (jag tror att duken var för tunn och att bladen var för hårt tryckta mot den). Grönkålen är tyvärr inte den enda gröda som har haft ovälkommet besök. Våra ståtliga romanescoplantor fick vi slänga häromdagen eftersom de var nästan totalt uppätna av gröna fjärilslarver. Att romanescon blev så hårt drabbad beror på att det för några veckor sedan var inne något djur på lotten och rev upp stora hål i fiberduken som skyddade den åtråvärda kålen. När vi tog bort den trasiga duken flög det ut ett flertal fjärilar som tydligen hade hunnit lägga tusentals ägg. Suck!   

Så kan det vara att odla. Allt blir inte lyckat, men som tur är har vi gott om zucchini att äta av 😉. Det är massor med purjolök på gång, men den är dessvärre inte riktigt klar för att skörda än, så under tiden får vi nöja oss med zucchini. Det är ju tur att det går att laga så mycket olika sorters goda maträtter av zucchini så att det inte blir allt för tjatigt. 

Zucchiniröra med sriracha, ägg och ost
1 - 2 msk rapsolja 
ca 1 kg zucchini
2 gula lökar
1 msk srirachasås, ta mer eller mindre efter egen smak
1 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak
6 ägg
ca 2 - 3 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Skölj och ansa zucchinin. Skär den i små tärning. Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och zucchinin. Stek dem på medelhög till hög värme i 15 - 20 minuter. Rör om då och då. Häll i srirachasåsen. Ha på svartpepparn och salt (jag hade på knappt 1 tsk). Gör sex gropar med jämna mellanrum runt om i röran. Knäck ner ett ägg i varje grop. Ha på lite salt på varje ägg. Strö på osten över hela ytan. Lägg på ett lock och låt röran puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter, tills vitan stelnat men gulan fortfarande är lite lös inuti. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.