onsdag 14 augusti 2019

Sensommarpytt med zucchini och champinjoner


Sensommaren är en härligt tid. Det är ofta soligt och vackert väder men luften har ändå ett sting av kylig friskhet. Sensommaren är också skördetid. Nere på odlingslotten märks tyvärr inte detta särskilt mycket eftersom vi redan skördat klart det mesta. Vi har faktiskt bara lite potatis, zucchini, romanesco och purjolök kvar. Jag har dock sått en ny omgång med spenat, rödbetor och grönkål, för att försöka hinna med ytterligare en skörd innan vintern. Fröna har redan börjat gro så det ska bli spännande att se hur det går. Spenaten och grönkålen kommer nog att funka, men jag är tveksam till om rödbetorna hinner utvecklas. 

Dagens recept är en enkel, smakrik och god pytt, innehållande  b.l.a. potatis, zucchini och champinjoner. Jag tycker att den här typen av "man tager vad man haver" maträtter passar perfekt att laga så här års. Vi käkade pytten med rivna morötter, stekta ägg, ketchup och inlagda rödbetor. Det var mycket gott! 😋

Sensommarpytt med zucchini och champinjoner
ca 4 portioner
1 - 2 msk rapsolja eller olivolja
1 gul lök
200 g skivade eller tärnade champinjoner, färska eller frysta (kan bytas mot samma mängd annan matsvamp t.ex. kantareller) 
750 - 800 g zucchini (ca 2 normalstora)
500 g skalad kokt potatis
1 tsk torkad timjan
2 tsk grillkrydda (jag använde grillkrydda av märket Santa Maria)
1 tsk paprikapulver
½ - 1 tsk rökt paprikapulver
Salt och svartpeppar efter smak
Eventuellt lite hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Skölj av zucchinin och skär den i små tärningar. Skär även potatisen i små tärningar. Stek svampen på hög värme i en torr stekpanna tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan, löken och zucchinin. Låt allt detta steka på medelhög till hög värme i ca 10 - 12 minuter. Vänd runt i det hela några gånger under tiden så att det inte bränns vid. Tillsätt potatisen och kryddorna. Låt allt steka i ytterligare 7 - 8 minuter, eller tills allt blivit varmt och fått fin färg. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.