måndag 12 augusti 2019

Cannelloni med zucchini och pesto


Dessa delikata pastarullar, med en god fyllningen bestående av bland annat kesella, zucchini och pesto, passar perfekt att laga om du vill bjuda på något extra gott. Våra ständigt återkommande tillbehör, rivna morötter, pizzasallad och squashröra, matchade de andra smakerna väl. En mycket lyckad måltid som jag definitivt kommer att göra fler gånger 👍😊. 

Cannelloni med zucchini och pesto
ca 4 portioner
Pastadeg: 
3 ägg
300 g vetemjöl + lite extra till kavlingen
knappt 1 msk kallt vatten
lite mannagryn till utkavling
Fyllning: 
ca 600 - 700 g zucchini
½ + ½ tsk salt
250 g kesella (med 10 % fetthalt) kan ersättas med ricotta
ca 2 dl riven lagrad ost
ca 3 msk röd pesto (jag använde pesto-tomat från ICA)
2 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk lökpulver
1 - 2 krm vitlökspulver
½ - 1 tsk torkad oregano
1 - 2 msk hackad färsk basilika
Tomatsås:
250 g krossade tomater
1 tsk olivolja
½ tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitlökspulver
Vit sås:
7 ½ dl standardmjölk (med 3 % fett)
½ dl vetemjöl
3/4 tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
Övrigt:
Lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Blanda ihop mjölet, äggen och vattnet till pastadegen, för hand eller i en matberedare (arbeta inte degen för länge!). Platta till degen och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen. 

Sätt ett durkslag i en bunke utan att durkslaget nuddar bunkens botten. Skölj och ansa zucchinin. Grovriv den och lägg den i durkslaget. Blanda den med ½ tsk av saltet. Låt den sedan stå och rinna av i ca 30- 40 min. 

Sätt ugnen på 200 C. 

Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull. Låt det koka upp under lock och sedan småkoka på svag värme i ca 15 - 20 minuter. Rör om då och då. Smaka av såsen och ställ undan den så länge.

Vispa under tiden ihop alla ingredienser till den vita såsen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör regelbundet om i botten av grytan för det bränner lätt fast. Smaka av såsen. 

Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Häll i lite mindre än hälften av den vita såsen. Ställ sedan undan formen så länge.  

Rör ihop ricottan, eller kesellan, med den rivna osten, peston, kryddorna och örterna i en bunke. Krama ur vätskan ur zucchinin med hjälp av händerna eller i en potatispress (funkar kanonbra!). Blanda ner zucchinin i färskoströran. 

Kavla ut degen.
Med pastamaskin: Dela degen i fyra lika stora delar. Kör en del i taget till tjocklek nr 5 i pastamaskinen. Lägg den utkavlade degremsan på lite mannagryn & skär den i tre lika stora rektanglar. Upprepa detta med de andra degbitarna. Det ska sammanlagt bli 12 tunna pastaplattor. 
Utan pastamaskin: Kavla ut degen till en mm-tunn rektangel på en mjölad arbetsyta. Skär den i 12 jämnstora rektanglar. Lägg dem på lite mannagryn så att de inte fastnar i arbetsbänken. 

Fördela fyllningen på mitten av pastaplattorna. Rulla ihop dem och lägg dem, med skarven nedåt, i formen. Häll på tomatsåsen och avsluta med resterande vitsås. Se till att såsen kommer ner mellan pastarullarna också (jag brukar fösa isär rullarna lite försiktigt med en stekspade så att såsen kan rinna ner mellan dem). Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 35 - 40 minuter. Sätt in en tom plåt ovanför formen om ytan blir för mörk innan pastan är klar. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.