onsdag 28 augusti 2019

Zucchinigryta med champinjoner och halloumi


Nu börjar växtkraften hos vår hemmaodlade zucchini att lugna ner sig lite. Vi har därför inte riktigt lika stort sjå att hinna ta hand om skörden längre. Överraskande nog har vi inte hunnit trötta på att äta nämnda grönsak än. Om någon vecka kanske vi tycker annorlunda, men än så länge funkar det fint att använda zucchini i maten. Det är i och för sig svårt att tröttna på en råvara som är så mångsidig och användbar. Dagens zucchinirecept, som är en smakrika gryta med champinjoner och halloumi, var verkligen supergod och härligt krämig. Vi käkade grytan tillsammans med nykokt pasta och ett gäng rivna morötter. Mycket gott!

Zucchinigryta med champinjoner och halloumi
ca 4 - 6 portioner
1 msk olivolja
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 600 g zucchini 
200 g halloumi
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
½ - 1 tsk torkad oregano (kan uteslutas)
ca ½ svampbuljongtärning
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj och ansa zucchinin och skär den i små tärningar. 

Stek svampen på ganska hög värme i en torr, stor, stekpanna tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan, löken och zucchinin. Låt allt detta steka på medelhög till hög värme i ca 15 minuter. Vänd runt i det hela några gånger under tiden så att det inte bränns vid. 

Fös sedan ihop allt i en hög i en del av stekpannan. Skiva halloumin och skär den små bitar. Ha i dem i den tomma delen av stekpannan och låt dem steka i några minuter. Blanda dem sedan med grönsakerna. 

Tillsätt vitlöken, tomatpurén och paprikapulvret och låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut. Smula i buljongtärningen och ha ev. i oregano. Rör i vattnet och crème fraichen. Lägg på ett lock och låt allt puttra på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera gärna grytan med pasta eller ris. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.