torsdag 8 augusti 2019

Böngratäng med fänkål, purjolök, tomat och dill


Denna smakrika böngratäng, med fänkål, purjolök, tomat och dill, gjorde jag för ett ganska bra tag sedan, i samband med att vi skördade vår hemodlade fänkål, men det har inte blivit av att jag lagt ut receptet förrän nu. Idén till receptet fick jag från ett recept på en fiskgratäng som jag brukade laga när vi käkade fisk. 

Vi har aldrig odlat fänkål förut så det var en nyhet för oss. Vi sådde fröna inomhus, i början av året, och planterade sedan ut de små plantorna tidigt under våren. De fick växa under fiberduk för att klara eventuell vårfrost, och för att inte bli angripna av skadedjur. Det fungerade alldeles utmärkt och det blev en riklig skörd av trinda fänkålsknölar. 

Jag var naturligtvis väldigt ivrig att sätta igång med att använda knölarna i matlagningen. Den första maträtt som jag gjorde var faktiskt denna smarriga gratäng. När jag åt av den goda gratängen fick jag dessvärre ganska snart svårt att andas och blev tvungen att ta till alla astma- och allergimediciner som jag har. Tyvärr visade det sig att jag helt plötsligt har blivit allergisk mot fänkål 😯. Så tråkigt!

Ännu tråkigare är det att jag denna sommar även blivit överkänslig mot vitlök. Jag har tidigare bara reagerat på färsk vitlök men nu klarar jag tydligen inte av den i tillagad form heller. Suck! Det är så trist att ha astma och allergi 😞.  

Tillägg: jag kommer ändå att fortsätta att ta med vitlök i de recept som jag lägger ut här på bloggen

Böngratäng med fänkål, purjolök, tomat och dill
ca 4 portioner
500 g fänkål
vatten och salt till kokning
200 - 250 g kokta stora vita bönor (se häralternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade bönor
1 tsk citronpeppar
ca 1 msk smör + lite extra till att smöra formen med
3 - 4 dl fint strimlad purjolök
2 ½ dl grädde
1 ½ dl mjölk
ca ½ dl ketchup
3 msk finklippt eller hackad dill, färsk eller fryst

Gör så här:
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Ansa fänkålen och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en gryta och häll på lite vatten så att det knappt täcker. Tillsätt ca 2 krm salt. Koka fänkålen i ca 10 - 12 minuter, eller tills den mjuknat men fortfarande har spänst. Häll av fänkålen och lägg den i formen. Blanda ner bönorna lite försiktigt (häll av konserverade bönor och skölj av dem under rinnande kallt vatten innan de används). Strö på citronpepparn. 

Stek purjolöken i smöret i ca 4 - 5 minuter. Fördela den sedan ovanpå det andra i formen. Vispa ihop grädden med mjölken, ketchupen och dillen. Häll blandningen i formen. Strö på osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.