onsdag 7 augusti 2019

Krämig och god zucchiniröra med ajvar


Det är roligt och spännande att laga mat av hemodlade produkter, men det kan bli lite tjatigt också, eftersom det kan bli en ganska stor skörd av en och samma gröda. Zucchini är ett lysande exempel på en lättodlad grönsak som ger hög avkastning. Ibland kan det till och med vara svårt att hinna göra över med den rikliga skörden. Under slutet av säsongen brukar vi därför vara lagom trötta på nämnda grönsak. Än så länge har vi dock inte nått den punkt då vi inte ens kan tänka på zucchini utan att rysa, så vi fortsätter glatt att laga och äta av det som bjuds från lotten. Den här goda och krämiga zucchiniröran med ajvar, smakade supergott och blev en utsökt middag tillsammans med nykokt pasta och riven lagrad ost. Mums! 😋

Zucchiniröra med ajvar 
ca 6 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 kg zucchini
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 ½ dl stark ajvar relish
2 dl crème fraiche
½ grönsaksbuljongtärning 
1 tsk torkad dill eller oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak
Till servering: 
nykokt pasta och riven ost eller smulad fetaost

Gör så här: 
skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj och ansa zucchinin. Skär den i små fina tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, gärna en med tillhörande lock. Ha i löken och zucchinin och låt det steka på medelhög till hög värme i ca 15 minuter, eller tills löken och zucchinin fått lite färg och mjuknat. Rör om då och då under tiden. Tillsätt vitlöken och paprikapulvret och låt det steka i ytterligare någon minut. Ha i ajvar och crème fraiche i stekpannan. Smula även ner buljongtärningen. Blanda allt väl. Låt röran småputtra under lock i ca 10 - 15 minuter. Rör ner dillen, eller oreganon, och svartpepparn. Smaka av med salt. Servera röran med nykokt pasta och riven ost eller smulad fetaost. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.