måndag 5 augusti 2019

Karibisk potatiscurry med tomat, kokos och grönkål


Odlingslotten fortsätter att leverera godsaker. Lite hemodlad potatis och grönkål fick bli huvudingredienser i denna förträffligt goda karibiska potatiscurry, som jag svängde ihop en dag förra veckan. Liksom de flesta andra grytor så smakade potatiscurryn minst lika bra när vi käkade resterna dagen därpå. Ännu ett nytt fantastiskt recept som kvalar direkt in i receptpärmen 👍😃.

Karibisk potatiscurry med grönkål
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
150 g morötter
200 g grönkål
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk jerkkrydda (se här)
1 tsk curry
1 tsk torkad timjan
1 burk konserverade hela tomater, à ca 400 g 
1 burk kokosmjölk, à ca 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
500 g färskpotatis (öka till 600 g om du använder vanlig potatis eftersom det försvinner mer när den skalas)
salt och grovmalen svartpeppar efter smak (jag hade i knappt ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar)
Till servering: 
Basmatiris eller ett ljust bröd

Gör så här
Skala och strimla löken. Skala morötterna och skär dem i slantar. Skölj av och ansa grönkålen. Skär den sedan i strimlor. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, med lite högre kant. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på ganska hög värme i ca 5 minuter. Rör om då och då under tiden. Tillsätt grönkålen och låt allt steka i ytterligare ca 7 - 8 minuter. Ha i vitlök, jerkrydda, curry och timjan. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna, inklusive spadet, och kokosmjölken. Smula i buljongtärningen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Skrubba, eller skala, potatisen och skär den i bitar. Ha i dem i stekpannan. Låt grytan puttra i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.