fredag 18 november 2016

Min favoritburgare


Jag har provat flera olika vegetariska burgare men hittills har ingen av dem lyckats överträffa denna superdupergoda linsburgare, som inte bara är min utan hela familjens favoritburgare. Senast som våra barn var här på middag bjöd jag på dessa fantastiska burgare. Vi käkade dem i hembakade hamburgerbröd med dressing och allehanda goda tillbehör (se recept längre ner och här). Det blev en mycket uppskattad middag 😊. 

Originalreceptet hittade jag för många år sedan på matklubben.nu.

Linsburgare
8 stycken
Kokta linser
1 ½ dl torra gröna linser
kallt vatten till blötläggning 
5 dl vatten till kokning
1 grönsaksbuljongtärning
2 lagerblad 
Burgarsmet
De kokta linserna ovan
½ - 1 msk olja
2 gula lökar 
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
ca ½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk kinesisk soja (jag använder Mrs Cheng´s)
2 krm grovmald svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
2 tsk torkad basilika 
ca 1 msk grillkrydda (jag använder Santa Maria) 
2 ägg
1 ½ dl ströbröd
1 ½ dl vetemjöl
3 msk hackad persilja 
Matfett till stekning

Gör så här: 
Linser: Häll linserna i en trådsil eller ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg över linserna i en liten bunke och häll på kallt vatten så det täcker plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. Häll tillbaka linserna i silen eller durkslaget igen så blötläggningsvattnet får rinna av. Skölj linserna en gång till. 

Blanda vatten, buljongtärningen, lagerbladet och linserna i en kastrull. Låt det koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock.  Småkoka linserna i ca 30 minuter eller tills de är mjuka inuti. Häll av dem i silen eller durkslaget och låt dem rinna av ordentligt. Ta ur  lagerbladen och låt linserna svalna. 

Burgarsmet: Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Stek dem  på medelvärme i oljan i en stekpanna i ca 5 minuter. Ha i tomatpurén och låt den steka med en stund under omröring. Tillsätt buljongtärningen, sojan, svartpepparn, grillkryddan och örterna. Låt det steka under omrörning i ytterligare någon minut. Låt blandningen svalna. 

Häll den stekta blandningen och linserna i matberedaren (monterad med knivarna). Mixa detta en kort stund så allt blandas. Tillsätt äggen, ströbrödet, vetemjölet och persiljan. Mixa alltsammans till en smet. Ställ den kallt i ca 30 minuter. (Det går att mosa ihop smeten, för hand, med hjälp av en gaffel men då blir den inte lika slät).

Dela upp smeten i 8 lika stora klickar (jag brukar väga mina och de brukar väga runt 100 g styck). Platta till dem lite. (Om inte alla 8 går åt på en gång eller om du vill steka dem vid ett annat tillfälle så går det bra att frysa in smetklickarna på en plåt eller bricka klädd med bakplåtspapper). 


Hetta upp lite matfett i en stor stekpanna (min är 28 cm i diam). Lägg i max 3 burgare i taget i stekpannan. Stek dem på medelvärme 3-4 minuter per sida (frysta smetklumpar tar lite längre tid att steka). Forma till burgarna med hjälp av en stekspade under tiden de steks (smeten är till en början lite kladdig så ta det försiktigt).


Ha eventuellt på lite god ost på burgarna och låt den smälta. Servera de smaskiga linsburgarna i hamburgerbröd med en god dressing och dina favorittillbehör.  

Hamburgerdressing
Rör ihop 1dl crème fraîche eller avrunnen fil (se här), 1 msk majonäs, ½ msk bostongurka, ½ msk chilisås samt lite salt och cayennepeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.