torsdag 17 november 2016

Krämig polenta med stekta champinjoner


Som jag skrivit om tidigare så har jag försökt att lära mig att gilla polenta. Förra gången som jag lagade polenta var faktiskt första gången som jag tyckte det blev gott (se det receptet här). Denna gång blev det dessvärre inte lika lyckat 😞. Det är något med smaken och konsistensen som jag inte riktigt kan med. Jag är väldigt förtjust i all annan gröt så det borde ju inte vara några problem att käka en krämig polenta. Kanske är det så att den här typen av polenta är alldeles för lik frukostgröten, så att min hjärna slår bakut över att jag helt plötsligt käkar något som liknar min gröt men äter den med fel (salta) tillbehör 😕. Jag kan inte göra annat än att hålla med maken som sammanfattade det hela så här: "polentan var kanske inte någon höjdare men champinjonerna var i alla fall väldigt goda". 

Krämig polenta med stekta champinjoner
4 portioner
Krämig polenta
5 dl standardmjölk (3 % fett)
5 dl vatten
200 g polenta (majsgryn)
ca 3/4 tsk salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 dl riven lagrad ost, t.ex. parmesan
Stekta champinjoner med tryffelolja
400 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 - 2 msk tryffelolja
1 krm grovmalen svartpeppar
2 krm vitlökspulver
salt efter smak.

Gör så här: 
Stek champinjonerna utan fett i stekpannan tills vätskan de ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och låt det steka i ca 5 minuter eller tills svampen fått fin färg. Ha på vitlökspulvret, svartpepparn och salta efter smak. Håll champinjonerna varma under tiden du gör polentan. 

Blanda vattnet, mjölken och saltet i en gryta. Låt det koka upp. Tillsätt polentagrynen. Låt det koka upp igen under omrörning och sedan småkoka, under fortsatt omrörning, i ca 10 minuter. Ta av grytan från värmen och rör ner osten. Låt den smälta. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mera salt. Lägg upp polentan på fyra tallrikar och fördela champinjonerna ovanpå. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.