tisdag 1 november 2016

Vitkålsgratäng


Den här enkla vitkålsgratängen blev verkligen jättegod och krämig. Smaken på gratängen påminner om stuvad vitkål, men jag tycker att gratängen är snäppet godare än vitkålsstuvning eftersom den får en gräddad yta, vilket jag tycker tillför lite extra god smak. Jag har faktiskt aldrig gjort vitkålsgratäng förut men efter den här positiva överraskningen kommer jag att göra det oftare i framtiden. Vi serverade den mumsiga gratängen med bönbullar (se här). Riktigt god vegetarisk husmanskost. 

Vitkålsgratäng
4 portioner
750 - 800 g vitkål
Vatten och salt till kokning
Matfett till formen
Sås: 
5 dl standardmjölk (3 % fett)
3 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1/4 krm malen vitpeppar
1 krm grovmalen svartpeppar
2 ½ dl riven lagrad ost t.ex. prästost

Gör så här: 
Värm ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Skär kålen i små bitar. Lägg dem i en gryta & häll på vatten så det precis täcker. Ha i ca 3/4 -1 tsk salt. Låt kålen koka i ca 8 - 10 minuter. Häll av den i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. 

Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och vitpepparn i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen till den lägsta och låt såsen småputtra i ca 10 minuter. Rör om då och då för det kan lätt bränna fast i botten. Rör i osten och värm tills den smälter. Smaka av såsen med svartpepparn. 

Lägg vitkålen i formen. Häll på såsen. Vänd runt allt lite så att såsen blandar sig med kålen. Grädda i den övre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills kålen är mjuk och gratängen har fått fin färg. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.