onsdag 30 november 2016

Snabba limpor med vinbärssylt


Vi hade en liter fil som var lite för gammal och därför börjat att flocka sig. Istället för att hälla ut den i slasken så omvandlade jag den till dessa delikata limpor. De här snabbakade limporna bakas med bikarbonat istället för jäst och behöver därför inte jäsa. Degen rörs bara ihop och gräddas direkt, hur smidigt som helst. 👍 

Det brukar vara ganska mycket sirap i den här typen av limpor, men jag minskade rejält på sirapsmängden och hade i hemkokt röda vinbärssylt istället. Brödet blev jättegott och alldeles lagom sött, så till och med jag kunde äta det som en vanlig smörgås med pålägg (jag brukar vanligtvis tycka att bikarbonatslimpor är för söta att äta som matbröd men denna variant var mer i min smak).  

Snabba limpor med vinbärssylt
2 limpor
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
1 dl linfrön
1 dl vetekross
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
ca 7 dl fil
½ dl mörk sirap
ca 3 dl röda vinbärssylt (borde gå att ersätta med lingonsylt)
lite matfett till formarna 

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och smörj 2 stycken 1½ L limpformar med lite matfett. Blanda alla torra ingredienser i en degbunke. Tillsätt filen, sirapen och sylten och rör slätt. Fördela smeten i formarna. Släta till ytan. Grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 90 minuter eller tills de har en innertemperatur på 98 C. Ta ut limporna och lossa dem ur formarna. Låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.