När jag bakade dessa mjuka och goda limpor, med rågsikt och linfrö, utgick jag ifrån ett mycket användbart brödrecept som finns i boken 'Vår kokbok'. Det blir en stor deg som räcker till fyra rejäla, härliga limpor. Som vanligt gräddade jag dem i brödformar, men om du inte äger några sådana formar så går det bra att grädda bröden i en långpanna i stället. Se bara till att ha bakplåtspapper mellan bröden eller pensla sidorna med lite smält smör så att limporna inte fastnar i varandra. Mjölkpulver och vatten kan bytas ut mot ca 12 dl vanlig mjölk.
Fyra limpor av en påse mjöl
50 g färsk jäst
11 dl vatten, 37 C varmt
2 dl mjölkpulver
100 g smält smör eller margarin
1 msk salt
1 dl sirap
1 dl linfrö
1, 8 - 2, 0 kg rågsikt
Matfett till formarna
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt mjölkpulvret och rör om tills det också har lösts upp helt. Ha i salt, sirap, smör och linfrön. Arbeta in mjölet, först i bunken och sedan på bakbordet eller köksbänken, tills du får en klibbfri deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter.
Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor. Lägg dem i väl smorda limpformar eller lägg dem i en klädd långpanna (lägg bakplåtspapper mellan varje limpa eller pensla sidorna med lite smält smör). Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 45 - 50 minuter eller tills de är 98 C inuti (det kan ta lite längre tid om du gräddar limporna i långpannan, så det bästa är att ta tempen på bröden). Ta ut bröden och låt dem svalna på galler under duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.