onsdag 23 november 2016

Fyra limpor av en påse mjöl


När jag bakade dessa mjuka och goda limpor, med rågsikt och linfrö, utgick jag ifrån ett mycket användbart brödrecept som finns i boken 'Vår kokbok'. Det blir en stor deg som räcker till fyra rejäla, härliga limpor. Som vanligt gräddade jag dem i brödformar, men om du inte äger några sådana formar så går det bra att grädda bröden i en långpanna i stället. Se bara till att ha bakplåtspapper mellan bröden eller pensla sidorna med lite smält smör så att limporna inte fastnar i varandra. Mjölkpulver och vatten kan bytas ut mot ca 12 dl vanlig mjölk. 

Fyra limpor av en påse mjöl
50 g färsk jäst
11 dl vatten, 37 C varmt
2 dl mjölkpulver
100 g smält smör eller margarin
1 msk salt
1 dl sirap
1 dl linfrö
1, 8 - 2, 0 kg rågsikt 
Matfett till formarna 

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt mjölkpulvret och rör om tills det också har lösts upp helt. Ha i salt, sirap, smör och linfrön. Arbeta in mjölet, först i bunken och sedan på bakbordet eller köksbänken, tills du får en klibbfri deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor. Lägg dem i väl smorda limpformar eller lägg dem i en klädd långpanna (lägg bakplåtspapper mellan varje limpa eller pensla sidorna med lite smält smör). Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 45 - 50 minuter eller tills de är 98 C inuti (det kan ta lite längre tid om du gräddar limporna i långpannan, så det bästa är att ta tempen på bröden). Ta ut bröden och låt dem svalna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.