fredag 11 november 2016

Grönsaker i sötsur sås


De här stekta grönsakerna i en underbar sötsur sås, inspirerad av det asiatiska köket, brukar vi oftast servera till den friterade pankopanerade, falska fisken som ni fick recept på igår. Om du inte vill göra den falska fisken så går det naturligtvis alldeles utmärkt att servera den här härliga grönsaksrätten på egen hand, med t.ex. jasminris eller nudlar. Om du vill ha det lite mera matigt så kan du tillsätta stekt tärnad tofu eller paneer (se recept här). Det kan också vara gott att ha i lite broccoli, minimajs och strimlade, konserverade bambuskott. 

Stekta grönsaker i sötsur sås
1 - 2 msk rapsolja eller liknande neutral olja
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 normalstora morötter
ca 200 g vitkål
1 röd paprika
ca ½ tsk salt
ca 1 krm grovmalen svartpeppar
Sås: 
1 ½ dl drickfärdig ananasjuice
1 ½ dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk tomatpuré
2 tsk japansk soja
2 tsk ättiksprit (12 %)
2 ½ - 3 msk strösocker
1 msk potatismjöl
1 krm vitlökspulver
1 - 2 krm malen, torkad ingefära

Gör så här: 
Skala löken, vitlöken och morötterna. Hacka löken grovt och finhacka vitlöken. Skär morötterna i tunna, lite sneda, skivor. Skölj och kärna ur paprikan. Skär den sedan i bitar. Skölj och strimla vitkålen. Hetta upp oljan i en stor stekpanna som tål hög värme. Stek grönsakerna på hög värme i ca 4 - 5 minuter, tills de fått fin färg och mjuknat något. Ha på salt och svartpeppar. Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Häll såsen i stekpannan under omrörning. Låt allt koka i ca 2 - 3 minuter. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.