onsdag 16 november 2016

Formbröd med grahamsmjöl


Ibland tycker jag att det är det roligt att experimentera lite när jag bakar bröd, men det är inte alltid det blir riktigt som jag hade tänkt mig. En torsdagskväll, vid halv sextiden, rörde jag ihop en egenkomponerad deg som bland annat innehöll kall fil och grahamsmjöl. Jag tänkte att eftersom degvätskan var kall så skulle degen kunna stå och jäsa i rumstemperatur över natten för att sedan bakas ut på fredagsmorgonen (min lediga dag). När klockan närmade sig halv tio på torsdagskvällen hade degen jäst så mycket att den riskerade att putta av locket på degbunken. Trots den något sena timmen så kände jag mig tvungen att agera

Jag bakade ut degen till limpor, lade dem i formar och ställde dem att jäsa i kylen (för att sakta ner jäsningen en smula). En timme senare insåg jag att den mycket jäsvilliga degen inte skulle stanna kvar i formarna om den lämnades i kylen hela natten. Det fanns inget annat att göra än att värma upp ugnen för att grädda bröden direkt. Klockan halv tolv på natten var ugnen varm och jag kunde ställa in formarna. Sedan var det bara för mig att hålla mig vaken tills brödet hade gräddats klart, vilket dröjde ungefär ytterligare en timme. 

När jag slutligen kunde ta ut limporna och stänga av ugnen var jag ganska trött och kände mig inte ett dugg sugen på att baka något mer (jag hade flera bröd på gång som jag hade tänkt att baka på fredagsmorgonen). 'Nattlimporna' blev som tur var jättefina och smakade supergott, men nästa gång jag får en brilliant idé om att röra ihop en deg sent på kvällen så ska jag använda välbeprövade recept och spara experimenterandet till dagtid istället. 

Formbröd med grahamsmjöl
3 limpor
50 g jäst
1 L kylskåpskall fil
1 dl socker
1 msk salt
5 dl grahamsmjöl
ca 15 dl vetemjöl
matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Vispa ut jästen i filen i en stor degbunke. Tillsätt sockret, saltet och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet tills du får en smidig och klibbfri deg. Täck bunken med lock, plastfolie eller en kökshandduk och låt den stå i rumstemperatur i ca 3 - 4 timmar (tills den har jäst till dubbel storlek). 

Smörj 3 stycken 1 ½ L limpformar med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formerna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 45 - 50 minuter i rumstemperatur (jästiden är lite svår att ange eftersom jag jäste mina i kylen en stund men de ska jäsa tills de når kanten av formen). Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Grädda bröden långt ner i ugnen i ca 60 minuter eller tills de är 98 C inuti. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.