tisdag 15 november 2016

En kryddig och god linsgryta


Jag ville testa den goda kryddblandningen som ni fick recept på igår så jag använde den till att smaksätta den här härliga linsgrytan. Som ni ser på bilden så åkte den goda linsgrytan direkt ner i matlådan för att värmas till lunch nästa dag. Jag tycker att grytor är perfekta att ha i matlådan eftersom de oftast bara blir godare av att stå en dag. Vi käkade den kryddiga grytan med lite bulgur och färska grönsaker, mycket god och enkel vardagsmat. 

Kryddig linsgryta
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk Rachel Khooskrydda (se här)
1 tsk harissa (chilipasta på tub/ burk, återfinns oftast bland orientaliska varor i butiken)
1 tsk strösocker (kan uteslutas)
500 g krossade tomater
2 ½ dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 ½ dl okokta röda linser
ca ½ tsk salt
½ - 1 tsk torkad mynta

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek dem på medelvärme i olivoljan i en gryta. Tillsätt tomatpurén, kryddan, harissan och sockret och låt det steka med någon minut under omrörning. Tillsätt tomaterna, vattnet och buljongtärningen. Låt det koka upp. Lägg de torra linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av. Ha i dem i grytan. Rör om. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan, så att det bara småkokar, och lägg på ett lock. Låt det stå och puttra i ca 30 minuter eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem. Rör om då och då så det inte bränner fast. Smaka av grytan med saltet och myntan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.