Pastagratäng med ost och frasigt täcke
300 g makaroner (torr vikt)
Vatten och salt till kokning
Lite matfett till att smörja formen med
Sås:
7 ½ dl standardmjölk (3 % fett) eller 5 dl standardmjölk + 2 ½ dl grädde
3 ½ msk vetemjöl
2 tsk senap
2 - 3 krm vitlökspulver
½ - 1 tsk salt, efter smak (börja med den mindre mängden)
1 krm grovmalen svartpeppar
3 - 4 dl riven lagrad ost
Topping:
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 msk smält smör
1 tsk paprikapulver
Gör så här:
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form (ca 20 x 30 cm) med matfett. Koka makaronerna i lättsaltat vatten tills de är mjuka med spänst. Häll av dem och låt dem rinna av.
Sås: Vispa ihop mjölken med mjölet och ½ tsk av saltet i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt såsen småputtra i ca 10 - 15 minuter. Rör om i botten då och då, för det bränner lätt fast. Ha i senap, vitlökspulver och svartpeppar. Ta av grytan från värmen. Tillsätt osten och låt den smälta. Smaka av såsen.
Rör ner makaronerna i såsgrytan och blanda allt ordentligt. Häll blandningen i formen. Rör ihop alla ingredienser till toppingen och fördela den över pastan. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills gratängen har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen och låt den gärna stå en liten stund innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.