söndag 20 november 2016

Pastagratäng med ost frasig topping


Den här pastagratängen är min version av en macaroni and cheese (pastagratäng med ost). I originalreceptet ingår det galet mycket ost. Men eftersom jag varken har tillräckligt stort samvete eller tillräckligt stark mage för att klara av en sådant överdrivet ostintag, så minskade jag rejält på osten i min variant. Gratängen blev härligt krämig och jättegod ändå. Det krispiga pankolagret ovanpå blev en trevlig kontrast till den lena pastablandningen. Vi käkade den mumsiga gratängen med stekta bönbullar och lite grönsaker. Supergott! 😋

Pastagratäng med ost och frasigt täcke
300 g makaroner (torr vikt)
Vatten och salt till kokning
Lite matfett till att smörja formen med
Sås: 
7 ½ dl standardmjölk  (3 % fett)  eller  5 dl standardmjölk + 2 ½ dl grädde 
3 ½ msk vetemjöl
2 tsk senap  
2 - 3 krm vitlökspulver
½ - 1 tsk salt, efter smak (börja med den mindre mängden)
1 krm grovmalen svartpeppar
3 - 4 dl riven lagrad ost 
Topping: 
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 msk smält smör
1 tsk paprikapulver

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form (ca 20 x 30 cm) med matfett. Koka makaronerna i lättsaltat vatten tills de är mjuka med spänst. Häll av dem och låt dem rinna av. 

Sås: Vispa ihop mjölken med mjölet och ½ tsk av saltet i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt såsen småputtra i ca 10 - 15 minuter. Rör om i botten då och då, för det bränner lätt fast. Ha i senap, vitlökspulver och svartpeppar. Ta av grytan från värmen. Tillsätt osten och låt den smälta. Smaka av såsen. 

Rör ner makaronerna i såsgrytan och blanda allt ordentligt. Häll blandningen i formen. Rör ihop alla ingredienser till toppingen och fördela den över pastan. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills gratängen har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen och låt den gärna stå en liten stund innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.