lördag 19 november 2016

Saffransbullar på lite olika sätt


Så där ja, då var saffransbullarna bakade för det här året. För att få lite variation så brukar jag baka ut degen på olika sätt. I år gjorde jag lussekatter, bullar i form med vanilj och släta bullar (som jag sedan penslar med smör och doppar i socker när de ska serveras)Det känns väldigt bra att ha saffransbullbaket avklarat inför det kommande adventsfikat. 😃 


Min make, som älskar saffransbullar, brukar äta minst en bulle varje dag från första advent fram till julafton. I år är det ju ganska många dagar mellan första advent och julafton så vi får väl se hur länge bullarna räcker. Jag får väl gömma dem ordentligt i frysboxen eller införa bullransonering så att de åtminstone räcker fram till Luciadagen. 😉


Saffransbullar
ca 40 - 48 stycken beroende på storlek och form (jag gjorde 20 bullar i form, 12 lussekatter och 12 släta bullar)
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g rumsvarm kesella
1 g saffran (2 paket)
1 ½ dl vit sirap
½ tsk salt
ca 16 - 18 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
2 tsk bakpulver
Fyllning och garnering
Russin eller smör, strösocker och eventuellt vaniljsocker 
Uppvispat ägg (till pensling)
Eventuellt pärlsocker

Gör så här: 
Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C . Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölkblandningen och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt kesella, saffran, vit sirap och salt. Rör så att allt blir väl blandat. Blanda ca 10 dl av mjölet med bakpulvret. Ha i detta i degbunken. Arbeta in resten av vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig och klibbfri mjuk deg (allt mjöl kanske inte går åt). Täck med en kökshandduk, plastfilm eller ett lock och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och baka ut den på det sätt som du vill. 

Lussekatter: (hela degen ger ca 40 stora eller 48 mindre lussekatter). Dela degen i 4 lika stora delar. Dela varje sådan del i ca 10 - 12 bitar. Rulla ut en bit i taget till en ca 25 - 30 cm lång rulle. Rulla in ena änden mot mitten. Gör likadant med den andra änden men rulla ihop den motsols mot den andra. Det ska se ut nästan som en åtta (se översta bilden)Lägg över bullen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ner ett russin i mitten av varje cirkel. Täck bullarna med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter. Ta ut dem och låt dem kalla på galler under duk. 

Släta bullar: (hela degen ger ca 40 stora eller 48 mindre bullar). Dela degen i 4 lika stora delar. Forma dem till rullar och dela varje sådan i 10 - 12 bitar. Rulla dem till jämnstora, runda, fina bollar . Lägg dem glest på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck bullarna med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter. Ta ut dem och låt dem kalla på galler under duk. Pensla dem med smält smör och doppa dem i strösocker innan de ska serveras (se mittenbilden)

Bullar i formar: (hela degen ger ca 48 stycken). Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla ut en bit i taget till en rektangel, ca 4-5 mm tjock. Bred på ca 25 g mjukt smör och strö på 1 - 2 msk strösocker samt ca 1 tsk vaniljsocker. Rulla ihop degen tätt  från kortsidan (som en rulltårta). Skär den i ca 1 ½ - 2 cm tjocka skivor. Lägg dem i bullformar på en plåt. Baka ut resterande degbitar på samma sätt. Täck bullarna med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och ha på pärlsocker. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter. Ta ut dem och låt dem kalla på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.