onsdag 2 november 2016

En variant av chapatibröd


Chapatibröd brukar jag baka ibland när vi ska käka indisk mat. Bröden ska egentligen bakas med ett speciellt chapatimjöl, eller siktat grahamsmjöl, men jag bakar mina med vanligt vetemjöl, för jag tycker att det blir godare. Chapati innehåller inget jäsmedel och blir därför platta och lite sega, vilket gör att de passar utmärkt att använda till att ösa upp maten med. Bröden kan dock bli lite tråkiga om de får ligga en dag, men om de värms en kort stund innan de ska serveras blir de som nya igen. 

Om du vill ha något gott till kaffet efter maten så kan du värma ett chapatibröd, bre på lite smör, ha på lite socker och malen kardemumma och sedan vika ihop det och äta det som fikabröd. När barnen var små och vi hade ätit chapatibröd till maten så brukade jag alltid göra i ordning varsitt sådant bröd till dem och de tyckte att det var jättegott.  

Chapatibröd
10 stycken
4 dl vetemjöl
1 krm salt
ca 1 ½ dl kallt vatten

Gör så här: 
Blanda mjölet och saltet i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop allt till en deg. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Dela degen i 10 lika stora delar. Kavla ut dem en och en till tunna cirklar ca 10 - 12 cm i diameter. Grädda bröden ett och ett på medelvärme i en stekpanna utan fett i ca 1 ½ - 2 minuter per sida. De ska få lite färg men inte bli brända. Lägg bröden på en ren kökshandduk, efter hand som de är färdiggräddade, och täck dem med en annan kökshandduk så att de håller sig mjuka. Ät dem varma eller låt dem kallna och frys in dem. Värm upp dem innan de ska serveras. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.