söndag 6 november 2016

Grönsaksfylld vegetarisk lasagne


Då var det dags för lite trevlig helgmat igen (= mat som tar lite längre tid att laga, är lite mer avancerad och genererar lite mera disk än vardagsmaten). Den här fantastiskt goda, grönsaksspäckade lasagnen är ett typexempel på sådan helgmat. Lasagnen innehåller bland annat blomkål, broccoli, morot och spenat. Dessutom ingår det en liten skvätt ajvar relish i fyllningen, vilket smakmässigt ger lasagnen ett extra lyft.  

Det finns många goda och spännande recept på vegetarisk lasagne. Just detta recept kommer i sin ursprungsform från en av mina favoritsidor, food.com, men jag har som vanligt ändrat lite i det efter min egen smak. Jag tycker att det är roligt att laga mat från grunden, därför gör jag egen pasta och kokar egen ostsås, men om du vill göra det enklare för dig (och slippa tråkig disk) så kan du använda köpt pasta och ostsås istället. Det går åt ca 300 g färsk pasta och ca 8 dl ostsås till detta recept. 

Grönsaksfylld vegetarisk lasagne
ca 4 - 5 portioner
1 ugnsfast form, ca 20 x 30 cm, som är minst 5 cm djup. 
Matfett till att smörja formen med
ca 1 ½ dl riven ost till gratinering
Pastadeg: 
2 ägg
200 g vetemjöl
ca 1 msk vatten
Ostsås: 
7 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ krm malen vitpeppar
2 dl riven lagrad ost (typ prästost eller cheddar)
Färskoströra: 
250 g kesella, kvarg eller ricotta
1 ½ dl riven parmesan eller annan vällagrad ost
200 g hackad fryst spenat
1 vitlöksklyfta
½ tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
3 msk ajvar relish
Grönsaksfräs: 
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g färsk eller fryst blomkål
250 g färsk eller fryst broccoli
1 normalstor morot
1 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk örtsalt

Gör så här: 
Börja med att göra pastadegen. Arbeta ihop mjölet med äggen och vattnet till en fast deg. Slå in den i plastfolie och lägg den i kylen i minst 30 minuter innan den ska användas. 

Ostsås: Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och pepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen. Låt såsen småkoka i ca 10 - 15 minuter, tills mjölsmaken försvunnit. Rör om då och då för det bränner lätt fast. Ta av grytan från värmen. Ha i osten och låt den smälta. Smaka av såsen. Låt den stå så länge. 

Färskoströra: Rör ihop kesellan, kvargen eller ricottan med den rivna osten i en bunke. Tina spenaten och krama ur så mycket av vätskan som möjligt. Blanda ner spenaten i bunken. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i bunken. Ha i östsalt, svartpeppar och ajvar. Blanda allt ordentlgit. Täck bunken med lock eller plastfolie och ställ den i kylen så länge. 

Grönsaksfräs: Dela färsk blomkål och broccoli i bitar och förväll dem ca 6 - 7 minuter i lättsaltat vatten. Häll av dem i durkslag och låt dem svalna. Krama ur det mesta av vätskan.  Om du använder fryst broccoli och blomkål behöver den inte förvällas utan bara tinas innan den kramas ur. Hacka blomkålen och broccolin grovt. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och grovriv moroten. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Stek löken och vitlöken på medelvärme i ca 3 - 4 minuter. Tillsätt moroten och låt den steka med i ca 5 - 6 minuter. Ha i blomkålen och broccolin och låt allt steka i ytterligare ca 5 - 6 minuter. Krydda med örtsaltet, svartpepparn och paprikapulvret. Smaka av och ställ undan. 

Värm ugnen till 200 C och smörj formen med matfett. Bred ut lite av ostsåsen i botten av formen. Kavla ut pastadegen tunt med kavel på en mjölad arbetsyta eller kavla ut den i en pastamaskin (jag kör min i pastamaskinen till tjocklek 5). Skär pastan i avlånga bitar som passar i formen. Lägg ett lager pastabitar i formen. Bred på hälften av färskoströran. Ha på hälften av grönsaksfräset och ringla på lite av ostysåsen. Lägg på ytterligare ett lager pastabitar. Bred på resterande färskoströra och ha på det sista av grönsaksfräset. Avsluta med ett lager pastabitar och häll på resten av ostsåsen. 

Grädda lasagnen i mitten av ugnen i ca 30 - 40 minuter. Ta ut formen och ha på den rivna osten efter halva tiden. Täck formen med aluminiumfolie eller lägg på en plåt om ytan blir för mörk. Ta ut lasagnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.