söndag 13 november 2016

Bagels


Idag är det fars dag och jag gissar att det kommer att ätas mycket tårta runt om i landet för att fira detta. Jag har faktiskt inte gjort någon tårta eller annat fikabröd till fars dag i år, eftersom vi har käkat så mycket födelsedagsfika de senaste veckorna. Istället tänker jag bjuda på ett extra gott bröd till kaffet eller teet. 

Bagels är ett lite lyxigare portionsbröd som jag bakar några gånger om året. Att jag tycker det är lyxigt beror på att det är ett bröd som är en aning omständligt att baka, men det är så gott så att det är väl värt besväret. Det känns lite märkligt att koka ett bröd innan det gräddas men kokningen ger den där härliga, glansiga, sega ytan som är karaktäristiskt för en äkta bagel (de är förresten väldigt goda att rosta). Både maken och ungarna älskar bagels så jag tror inte att de blir allt för besvikna över att inte få någon tårta. 

Bagels
12 stycken 
25 g jäst
5 dl vatten, 37 C varmt
½ dl ljus sirap
1 ½ tsk salt
ca 14 - 15 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
Vatten och strösocker till kokning

Gör så här: 
Vispa ut jästen i vattnet i en degbunke. Tillsätt sirapen, saltet och mjölet. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Ta upp den på en mjölad arbetsyta och arbeta den kraftigt i ca 10 minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck den med en bakduk eller plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 3 bitar. Rulla ut dem, en och en, till ca 18 - 20 cm långa rullar & forma dem till ringar. Nyp ihop ändarna ordentligt. Lägg ringarna glest på en väl mjölad del av arbetsytan. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter.


Värm under tiden ugnen till 225 C. Klä 2-3 plåtar med bakplåtspapper. Koka upp vatten i en stor gryta. Rör i ca 1 msk socker per liter vatten. Lossa försiktigt några bagels i taget och ha i dem i grytan. Låt dem koka i ca 1 minut vänd dem och koka dem i ytterligare ca 1 minut. Ta upp dem med hålslev. Låt dem rinna av. 


Lägg dem glest på plåtarna. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt dem kallna på galler under duk. Bagels går alldeles utmärkt att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.