måndag 4 november 2019

Cheesecake med vit choklad och hallonsås


Det blev verkligen ett supertrevligt kalas igår. Allt gick som planerat och födelsedagsbarnet var mer än nöjt. Jag hade varit uppe med tuppen och bakat färsk bröd till den goda soppa som vi käkade till lunch (recept kommer). Efter soppan blev det fika i form av en gudomligt god cheesecake, med vit choklad och hallonsås. 

Receptet, på den ljuvliga skapelsen, kommer ursprungligen från Leila Lindholms bok 'A piece of cake'. Hallonsåsen är mitt egna tillägg. Enligt min smak behövs det egentligen inga såser, eller annat, till denna smarriga cheesecake, men jag tänkte att det kunde vara fint med lite färg och friskhet från bärsåsen till den något mäktiga cheesecaken. De gäster som tog av såsen tyckt att det var ett perfekt tillbehör som höjde smakupplevelsen ett snäpp. 

Cheesecake med vit choklad och hallonsås
blir en cheesecake à ca 24 cm i diameter
Botten: 
ca 225 - 250 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning:
600 g naturell philadelphiaost, eller liknande färskost
250 g kesella (med 10 % fett)
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl grädde
3 ägg
1 dl majsena majsstärkelse
200 g vit choklad
Hallonsås: 
500 g hallon, färska eller frysta
ca ½ dl strösocker
ev. 2 - 3 msk florsocker

Gör så här: 
OBS! Ta fram alla ingredienser till fyllningen i god tid så att de hinner blir rumstempererade

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, som mäter 24 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna på formen. Ställ sedan undan den så länge. 

Krossa kexen till fina smulor för hand eller i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smulig massa.tryck ut massan i botten och en bit upp på kanten i formen. (Ett tips är att använda ett decilitermått att trycka med). Täck formen med plastfolie och ställ den i kylen, eller i frysen, i minst 20 minuter. 

Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt den svalna lite under tiden som du gör resten av fyllningen. Mixa eller vispa ihop färskosten med kesellan, sockret och vaniljsockret i några minuter. Tillsätt grädden och äggen, ett i taget. Ha i majsstärkelsen och den smälta chokladen. Mixa allt slätt. Häll smeten i formen. 

Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen. (Sätt gärna in en plåt i botten av ugnen i fall formen skulle läcka). Grädda cheesecaken i ca 50 - 60 minuter (jag gräddade min i ca 50 - 55 minuter). Stäng sedan av ugnen och sätt ugnsluckan på glänt. Låt formen stå kvar i den avstängda ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen och låt den svalna. Täck den sedan med plastfolie och ställ den i kylen över natten. Lossa formen lite försiktigt. Lägg över cheesecaken på ett serveringsfat. Skär cheesecaken i bitar och servera den gärna med bär, eller med en god hallonsås.

Hallonsås: 
Blanda hallonen med strösockret i en kastrull. Låt det koka upp på svag värme. Rör om då och då. Låt hallonen koka i 2 - 3 minuter. Placera en en trådsil över en bunke. Häll hallonen i trådsilen och använd en sked för att pressa dem genom silen. Fortsätt pressa tills det bara är kärnor kvar i silen. Släng bort kärnorna. Smaka av såsen med florsocker. Vispa slätt. Ställ såsen i kylen och låt den kallna innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.